Tomaž Rotar na Kangčendzengi!

Objavljeno: 15. Maj 2019 - 18:23
Komentarji: 0 komentarjev

Tretji osemtisočak za Tomaža Rotarja.

Leta 2017 je Tomaž Rotar pristopil na Everest. S tem dejanjem je poskrbel, da je po letu 2009 na vrhu sveta ponovno stal Slovenec - že 19. po vrsti. 13 mesecev po uspehu na Everestu pa je Rotarju uspelo stati še na drugi najvišji gori sveta, na 8611 metrov visokem K2. Na vrh se je povzpel 20. julija 2018.

Fotografija: Rotar na Everestu. Vir: Tomaž Rotar blog.

Danes pa je iz Himalaje prišla novica, da se je Rotarju uspelo povzpeti še na njegov tretji osemtisočak. Prav danes naj bi stal na vrhu Kangčendzenge, z 8586 metri tretje najvišje gore sveta.

Kdo od Slovencev je že stal na vrhu?

Leta 1991 sta Marko Prezelj in Andrej Štremfelj preplezala prvenstveno smer v južni steni Kangčendzenge (8598 m), že dva dni pozneje je na glavnem vrhu Kangčendzenge (8586 m) stal Grošelj skupaj s Hrvatom Božićem, na ti. centralnem vrhu pa po solo vzponu Uroš Rupar. Žal se je odprava končala tragično, saj sta pod glavnim vrhom ostala Mariča Frantar in Jože Rozman.  Leta 2014 je na glavnem vrhu Kangčendzenge stal tudi Roman Benet. 

Vir: gore-ljudje.net in arhiv friko.si.

Naslovna fotografija: Kangčendzenga (gore-ljudje.si).

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.