Tempelj skrivnosti - nova smer v Ojstrici

Objavljeno: 21. Avgust 2019 - 15:22
Komentarji: 0 komentarjev

Marko Mavhar in Marko Volk sta v severni steni Ojstrice preplezala prvenstveno smer.

Novo 580 metrsko smer sta poimenovala Tempelj skrivnosti - spominska smer Frančka Kneza in ocenila VIII/VI-VII. 

Smer sta poimenovala po enem izmed poglavij Frančkove knjige Ožarjeni kamen in jo njemu tudi posvetila. Zaradi monolitne kamnine in odprtih poči so v prvi vrsti prišli v poštev klini. Kaj hitro sta ob prvem obisku ugotovila, da jih bo potrebno še precej več, če hočeta smer opremiti za varen vzpon, saj bi jima zabijanje in izbijanje pobralo preveč časa in energije. Po usklajevanju obeh (služba, ostale obveznosti), sta jo po nekaj obiskih 23. julija 2019 dokončala in v celoti opremila. Prosto pa jima jo je uspelo splezati 19. avgusta 2019. 

V smeri sta pustila vse kline in zanke, na ključnem mestu pa sta morala ročno zavrtati en svedrovec. 

Vstop: Levo od Črne zavese pod sivo-rumenim previsom, ki ga deli na pol markantna zajeda. Po lažjem terenu do sklanega skoka.

Opis: Po lažjem terenu do votline pod sivo-rumenim previsom, ki ga na pol deli markantna zajeda. Levo po rampi do konca in čez previs (VII) v grapo, po njej na stojišče. Levo čez sistem plošč do stika smeri Modec-Režek. Po lažjem svetu do pod temne previsne stene. po kaminu (VI) do stojišča. Navzgor čez kratek previs v lažji svet in po njem do zapore. Naravnost navzgor po poči (VI-) in desno na stojišče. Desno na rampo (Modec-Režek) in po nekaj metrih nazaj levo pod previsom v strmo zajedo (VI), po njej na poličko. Navzgor in levo čez ploščo pod majhen previs, levo okoli roba in nazaj desno navzgor po zajedi do stika s smerjo Ogrin-Omerza. Navzgor čez mali previs v ploščo in po njej na polico (Modec-Režek). Navzgor čez črn previs na stojišče (VII+). Navzgor čez Previs in desno v ploščo na stojišče (VIII). Po sistemu poči navzgor do police (Črna zavesa). Navzgor pod veliko črno streho do poči, ki vodi levo v lažji svet na stojišče (VIII). Desno po rampi v grapo (Črna Zavesa) in po njej do stika Ogrin-Omerza. Od tu po lažjem svetu do roba stene.

 

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.