Supertramp, klasika v Glaruških Alpah - VIDEO

Objavljeno: 26. Julij 2016 - 12:50
Komentarji: 0 komentarjev
Fotografija: Reiner Eder

Mammut predstavlja tretji vzpon v seriji Kalsike.

Smer Supertramp v severni steni velikega stolpa gore Bockmattli v Glaruških Alpah, sta prva leta 1980 preplezala Martin Scheel in Gregor Benisowitsch. Do mogočnega gore so alpinisti gojili veliko spoštovanje, saj je bil prvi vzpon v njej opravljen leta 1921. Prvi vzpon v najbolj mogočni severni steni je bil opravljen leta 1947. Takrat so Hauser, Kost in Krebser preplezali smer Alte Nordwand (V+/A1), danes prosto VII. Prvo direktno linijo v steni Direkte (V+/A0), prosto VI+, sta leta 1956 preplezala legendarna plezalca Max Niedermann in Peter Diener.

Linijo v navpični plošči, kjer poteka smer Supertramp, si je Martin Scheel ogledal leta 1979, med vzponom v smeri Free Trip (VII). Naveza Scheel - Beniswitsch je v prvem poskusu smer preplezala do prve police. V naslednjem poskusu sta jo dosegla preko smeri Free Trip. V drugem delu je po uvodnem lažjem raztežaju sledil najtežji, ocenjen z VIII-/A1. Potem je plezalca do vrha čakalo še nekaj napornih raztežajev, ki so zahtevali plezanje zgornje VI in VII stopnje.

Dve leti kasneje, 11. avgusta 1982, sta drugi vzpon v samo sedmih urah opravila Wolfgang Güllich in Thomas Düll. Güllich je vse raztežaje preplezal prosto v vodstvu, najtežji del pa je ocenil VIII+/IX-. Takrat je za Boulder magazine izjavil, da gre za težji vzpon kot v klasikah Locker vom Hocker (VIII-) in Bayrischer Traum (VIII-). V obeh je prvi prosti vzpon opravila naveza Güllich - Albert. Smer je privabljala vse več navez in je bila do leta 1984 ponovljena desetkrat.

Cilj prve naveze je bil smer preplezati na čim bolj "čist" način, z uporabo zatičev in klinov ter minimalnim nameščanjem svedrovcev. Kasneje je sledilo obdobje, imenovano Plaisir (plezanje za zabavo), kjer je mlajši rod plezalcev, ki so izhajali iz športnega plezanja, začel opremljati klasične smeri s svedrovci. S tem je klasični alpinizem, kjer je poleg fizične pripravljenosti mnogo štela tudi psihološka trdnost, veliko izgubil. Temu se ni izognila niti smer Supertramp, kjer pa so kasneje z dovoljenjem Martina Scheela zamenjali stare in odstranili 28 dodatnih svedrovcev.

Za tretji film serije "The Classics", ki jo pripravlja podjetje Mammut, sta smer plezala avstrijski plezalec David Lama in Švicarka Katherine Choong. Lama je najtežji raztežaj preplezal prosto v drugem poskusu in ga ocenil s 7b+ (IX-). Nekaj utrinkov plezanja in pogovor mladih plezalcev z Martinom Scheelom si lahko pogledate v spodnjem videu.

Podatki o smeri

Supertramp (7b+, obv. 6c+/A1, 400 m), po raztežajih 5c+*, 4b*, 3a*, 6a+, 6c+, 6a, 6b, 6a, 5c+, 7b+ (obv. 6c+/A1), 6a, 6b, 6a+, 6b in 5a (*prvi trije raztežaji potekajo po smeri Alte Nordwand).

Vir: mammut.ch

Naslovna fotografija: Rainer Eder

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.