Števci obiska v primorskih plezališčih

Objavljeno: 17. November 2017 - 10:35
Komentarji: 0 komentarjev

S septembrom 2017 se je pričelo izvajanje projekta Living on the Karst Edge (ali krajše LIKE). Za potrebe izvajanja projekta LIKE ter celostnega razumevanje situacije v Ospu in Črnem Kalu, so v naravo namestili naprave za štetje obiska (t.i. števci obiska). S pomočjo števcev obiska je cilj ugotoviti katera območja so z vidika rekreacije najbolj zanimiva ter realno dinamiko uporabe teh območji skozi leto.

Zavod za varstvo narave Republike Slovenije je septembra pričel s projektom LIKE (Living on the Karst edge). Projekt LIKE je sofinanciran v okviru programa Interreg V-A Slovenija – Hrvaška in se je razvil kot odgovor na vse pogosteje pojavljajoča se nestrinjanja med lokalnim prebivalstvom in občasnimi obiskovalci, ki to izjemno naravno območje obiskujejo v rekreativne namene. V okviru projekta bodo delovali v podporo rekreativnih dejavnosti na kraškem robu, hkrati pa se bodo trudili iskati mehanizme reševanja sporov z lokalnim prebivalstvom in reševanje konfliktov glede varovanja narave.

V naravi bodo namestili 3 naprave, ki bodo locirane v bližini plezališč OSP, Mišja peč ter Črni Kal. Zaradi varovanja opreme, bodo senzorji nameščeni na neopazen način. Za dober izid projekta LIKE, ki pomeni pozitivne rešitve tudi za rekreativne uporabnike kraškega roba nas prosijo, da smo do merilne opreme spoštljivi in da o njihovem obstoju obvestimo tudi svoje prijatelje in plezalske kolege.

Ker je to pomemben korak za reševanje težav v naših najpomembnejših plezališčih, upamo, da se bodo tega držali vsi obiskovalci primorskih sten! 

Več o projektu LIKE si lahko preberete na spletni strani Zavoda RS za varstvo narave >>

 

Kategorija: 
Oznake: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.