Srhljivo prečkanje Ledenega slapu - VIDEO

Objavljeno: 19. Maj 2016 - 16:14
Komentarji: 0 komentarjev

Icefall doctorji na delu pod Everestom.

Icefall doctors je ekipa Šerp, ki vsako sezono skrbi za varen prehod čez Ledeni slap na Everestu, kjer se med seraki v smeri prvopristopnikov vije pot med baznim taborom in taborom 1. Še preden pride prva odprava v bazni tabor, Icefall doctorji poiščejo najvarnejšo pot skozi ogromni labirint serakov in jo nato vzdržujejo čez celo sezono. Vsako zgodnje jutro jo prehodijo, jo popravijo, zamenjajo lestve in obnovijo fiksne vrvi. Nobena vodniška, komercialna ali pa tudi čisto športna odprava brez njihovega dela ne bi bila tako uspešna, kot navadno je. Samo preberimo si strašljive zgodbe o iskanju prehodov čez ledeni slap, ki so jih opisali npr. Messner in drugi v času, ko so morale odprave same opremljati ta zloglasni ledenik...

Vodje odprav na Everest so si edini - brez njih bi bil Everest neprimerno večji zalogaj, kot je danes. Za lažje občutenje njhovega dela, naporov in tudi strahu pa si poglejte kratek izsek iz BBC-jevega dokumentarnega filma Earth's Natural Wonders: Living on the Edge - BBC One, oddaja Everest.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.