Slepi paraplezalec Jesse Dufton priplezal na Old Man of Hoy

Objavljeno: 6. Junij 2019 - 09:59
Komentarji: 0 komentarjev

Stolp na otoku Orkney na Škotskem so leta 1966 prvi preplezali Chris Bonnngton, Tom Patey in Rusty Baillie.

137 metrov visok stolp simbolizira trad britansko plezanje in je eden izmed najvišjih na Otoku. Nanj vodijo smeri z ocenami od E1 to E6.

Jesse Dufton je član britanske paraplezalne reprezentance. Vzpon na sloviti stolp je opravil skupaj s svojo spremljevalko Molly Thompson. Poseben pomen ima njegovo plezanje predvsem zato, ker je vseh šest raztežajev plezal kot vodilni v navezi in sam postavljal vmesno varovanje. Vse skupaj je začinil dolg, zahteven pristop do stolpa in trije spusti po vrvi, da sta se vrnila nazaj. Vse je opravil sam, Molly mu je dajala zgolj navodila. 

Prvi solo vzpon na Starca iz Hoya je uspel Catherine Destivelle leta 1998, ko je bila v četrtem mesecu nosečnosti. Z njega so že skočili s padalom in se nanj povzpeli po napeti žici, dolgi 180 metrov. Stolp je star približno 250 let in se bo v prihodnosti verjetno podrl.

Jure K. Čokl

Vir in fotografije: planetmountain.com.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.