Reinhold Messner - Solo Everest pred 40. leti

Objavljeno: 20. Avgust 2020 - 09:56
Komentarji: 0 komentarjev

Danes mineva točno 40 let od fenomenalnega solo vzpona Reinholda Messnerja, ki je sam, na alpski način in brez dodatnega kisika, priplezal na Everest, za nameček po novi varianti.

To je bil tudi prvi vzpon na najvišjo goro sveta v času monsuna, ko je Messner imel vso goro le zase. Vzpon, ki ga je Messner opravil s tibetanske strani, je bil prvi solo vzpon na Everest in še vedno ostaja edini, ki je bil opravljen na tako čist način (brez uporabe fiksnih vrvi, uporabe že postavljenih taborov, itd.). Vrh je dosegel 20. avgusta.

Dve leti prej - 8. maja 1978 - je bil Messner prvič na vrhu Everesta brez kisika. Takrat se je na vrh povzpel s Petrom Habelerjem. To je bil za Messnerja po Nanga Parbatu (1970), Manasluju (1972) in Gašebrumu 1 (1975) četrti osemtisočak. Bila sta člana avstrijske odprave, ki je na goro plezala iz Nepala po smeri prvopristopnikov, vodja pa je bil Hans Schell.

O tem zgodovinskem dosežku je Messner napisal tudi knjigo, ki jo v kakšni naši knjižnici najdete tudi v slovenskem prevodu. Svojo zgodbo je v knjižni obliki je takrat izdal tudi Habeler in to celo malo pred Messnerjem, kar je povzročilo malo hladnejše odnose med obema odličnima alpinistoma. Kakorkoli, Messner je na Everest priplezal dve leti pozne še enkrat, tokrat sam in seveda spet brez kisika. Delčke tega vzpona iz leta 1978 si lahko pogledate spodaj.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.