Redka ponovitev Kacenpoha

Objavljeno: 30. Januar 2017 - 18:16
Komentarji: 0 komentarjev

Med ljubitelji lednega plezanja sodi Kacenpoh gotovo med zahtevnejše in visoko cenjene zaledenele slapove pri nas. S svojo veličastno ledeno svečo dobesedno izziva plezalce, ki morajo potrpežljivo čakati na primerne razmere. Te so na vzhodnem pobočju v Baški grapi razmeroma nizko nad morjem gotovo redkejše, kot nekje v višje ležečih gorskih dolinah. 

Prvi vzpon v tem veličastnem slapu, kjer na ključnem mestu plezalca časa boj s previsnim ledom, je prvi leta 1986 preplezal Slavko Svetičič v navezi s Vojkom Pajntarjem. Do danes je doživel le nekaj ponovitev.

Rok Kurinčič je pod zamrznjenim slapom stal že leta 2011, žal dan ali dva prepozno saj se je v soju jutranjih žarkov že začel podirati. Da je slap spet v celoti zamrznil je bilo potrebno čakati kar šest let. Letošnji suh in mrzel januar je bil odlična kombinacija in slap je iz tedna v teden pridobival obliko enega lepših zamrznjenih slapov pri nas.

25.1.2017 so slap Kacempoh (6, WI 90°+/90°, 70°, 90m) preplezali Rok Kurinčič, Marko Gruden in Sandro Krajnik (vsi Soški AO). Plezalci se zahvaljujejo domačinu Cvetu Kemperletu za poročanje o razmerah.

Fotografije: Rok Kurinčič.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.