Punta Herron in Torre Egger - prvi solo vzpon

Objavljeno: 10. Februar 2016 - 22:10
Komentarji: 0 komentarjev

Colin Haley opravil prvi solo vzpon na Torre Egger (2850 m) in Punta Herron (2750 m).

Ameriški alpinist je za solo vzpon na sosednja vrhova bolj znanega Cerro Torre porabil šestnajst ur in pol, za sestop pa devet ur. Bivak Noruegos je zapustil ob 12:45. Prečil je rampo v vzhodni steni Cerro Standhardt in se po vrvi spustil do sedla Col dei Sogni, kje rje nadaljeval po smeri Spigolo dei Bimbi na vrh Punta Herron. Nato je vstopil v smer Huber-Schnarf, po kateri je dosegel vrh Torre Egger. Kot je sporočil, je vzpon potekal bolj gladko, kot je pričakoval, sledil pa mu je epski sestop, saj je imel kar nekaj težav z zataknjeno vrvjo ob spustu v previsni steni.

Haleyev vzpon je uspešno nadaljevanje njegovih vzponov v Patagoniji, ko je leta 2015 v navezi z Andyem Wayatom, v enem dnevu preplezal na  vrh Fitz Roya, nato pa na koncu leta opravil še solo vzpon na vrh preko smeri California.in Haley

Vir: planetmountain.com

Naslovna fotografija: arhiv E. Salvaterra - A. Beltrami; vir: planetmountain.com

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.