Prvi slep človek na Mount Everestu

Objavljeno: 25. Maj 2016 - 09:09
Komentarji: 0 komentarjev

Na današnji dan 25. maja 2001 je stopil na najvišjo goro sveta Erik Weihenmayer. To pa ne bi bilo toliko posebno in odmevno, če bi spregledali, da je Erik prvi in edini človek, ki je stopil na Mount Everest kot slep.

Erik Weihenmayer (rojen 23. septembra 1968) je ameriški športnik, avanturist, pisatelj, aktivist in motivacijski govornik, ki je pri svojih rosnih trinajstih letih oslepel. To ga ni prav nič ustavilo in nadaljeval je svoja športna in avanturistična popotovanja. Njegova želja pa ni bila samo osvojiti Everest, ampak vse najvišje vrhove celin sveta. To mu je uspelo leta 2008, ko je z vzponom na najvišji vrh Indonezije oziroma avstralskega otočja Puncak Jaya oz. Carstensz Pyramid (4884m) zaključil projekt »Seven Summits«.

O svojem podvigu vzpona na Mt. Everest je napisal tudi knjigo, »Dotakniti se vrha sveta«, ki je bila prevedena v šest jezikov, leta 2006 pa so po njej posneli tudi film.

Oglejte si tudi dokumentarni film o Eriku Weihenmayerju:

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.