Premrl in Emmett preplezala novo smer Mission To Mars, WI13!

Objavljeno: 13. Februar 2020 - 13:49
Komentarji: 0 komentarjev
Fotografija: Jon Glassberg / Louder than 11

Klemen Premrl in Tim Emmet sta 9. februarja preplezala najbolj previsno linijo v stenah slapu Helmcken v Kanadi.

Zgodovina plezanja v zaledenelem ostenju omenjenega slapu sega v leto 2010. Takrat je možnosti za plezanje odkrival lokalni plezalec Will Gad. V tem času je v impresivnih previsnih ledenih strukturah preplezanih nekaj najtežjih lednih smeri na svetu, pod katere je podpisan tudi slovenski vrhunski ledni plezalec Klemen Premrl.

Tokrat sta s soplezalcem Timom Emmettom preplezala 40 metrov dolgo smer Mission To Mars in jo ocenila z WI13. Previsnost celotne linije je kar 30 metrov, najtežji pa so prav zadnji trije gibi v smeri. Mission To Mars predstavlja za približno 5 metrov dolg podaljšek smeri Nadurra Durra (WI12), ki sta jo preplezala le nekaj dni pred tem. Gre za prvo ledno smer, ocenjeno z WI13 in je za eno težavnostno stopnjo težja od sosednje Interstellar Spice, ki sta jo Premrl in Emmett preplezala leta 2016.

V spodnjem posnetku si lahko ogledate prve poizkuse v liniji, ki jih je Klemen objavil 4. februarja.

Vir: Klemen Premrl, planetmountain.com

Naslovna fotografija: Jon Glassberg / Louder Than 11

 

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.