Poslovila se je Elizabeth Hawley (1923 - 2018)

Objavljeno: 27. Januar 2018 - 13:03
Komentarji: 0 komentarjev
Fotografija: outsideonline.com

Včeraj nas je v 95. letu starosti zapustila gospa Elizabeth Hawley.

Ameriška novinarka, ki je leta 1960 Nepal izbrala za svoj drugi dom, je bila nepogrešljiv del himalajizma. Sprva je v Nepalu začela delati kot poročevalka tiskovne agencije Reuters, v več kot štiridesetih letih pa je kot kronistka dokumentirala vse pomembne podatke odprav na najvišje vrhove sveta. Leta 1991 je s pomočjo Richarda Salsburya ročno pisane arhivske podatke začela prenašati na računalnik in s tem ustvarila neprecenljivo bazo podatkov o zgodovini vzponov na osemtisočake na podorčju Nepala in Tibeta. Leta 2016 je svoje delo v celoti predala dolgoletnemu asistentu Billiju Bierlingu. 

Elizabeth Hawley je zelo cenila tudi dosežke slovenskih alpinistov. V enem izmed intervjujev za Planinsko zvezo Slovenije je pred leti dejala: "Spomnim se vzpona brez dodatnega kisika in z Vikijem Grošljem se dobro poznava, pa tudi z Marijo in Andrejem Štremfljem. Dolgo je že tega, ko smo se srečali. Spominjam se ju kot dobrih alpinistov in prijetnih ljudi. Spomnim se tudi Dava Karničarja in njegovega smučanja z Everesta, dobro se spomnim najinega pogovora o smučanju, predvsem o smučanju zahtevnega odseka ob Ledenem slapu. Tega ne bom pozabila, saj je bil prvi človek, ki je opravil smučarski spust z Everesta." Vsekakor je bila odmevna tudi njena izjava o Tomažu Humraju, za katerega je leta 1999 pri poskusu solo vzpona na vrh Daulagirija čez osrednji del zloglasne južne stene dejala:"Nor je, ampak nikaor neumen". Slovenske alpiniste je označila kot žilave, vztrajne in prijazne!

Vir: planetmountain.com in Planinska zveza Slovenije

 

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.