Poljska odprava naskakuje Gasherbrum VI

Objavljeno: 15. Julij 2019 - 11:21
Komentarji: 0 komentarjev
Foto: Fundacja Wspierania Alpinizmu Polskiego im. Jerzego Kukuczki

Vodja odprave Jerzy Natkański s soplezalci Jacekom Pawełom Czechom, Jarosławom Botorjem in Dominikom Malirzom skuša opraviti prvi pristop na Gasherbrum VI. 

Poljska odprava pod pokroviteljstvom fundacije Jerzyja Kukuczke bo bazni tabor predvidoma postavila na sredini obroča Gasherbrumov in od tam po vsej verjetnosti preko jugovzhodne stene skušala doseči vrh gore, ki do zdaj še ni bil osvojen. Leta 1993 ni uspelo Walterju Hölzlerju zaradi prevelike nevarnosti plazov, 5 let kasneje je bil prav to razlog za nesrečo francoske odprave, v kateri je en član izgubil življenje. Blizu uspeha sta bila Portugalca Daniela Teixeira in Paulo Roxo leta 2009 po vzhodni strani, a sta zaradi slabih možnosti varovanja in slabih vremenskih razmer sestopila. Dosegla sta vršni greben. Poljska odprava, ki bo poizkusila vrh osvojiti letos, sicer še ni uradno potrdila, po kateri smeri želijo doseči vrh.

Sicer so v Karakorumu dobre razmere, o uspehih različnih odprav poročajo z Broad Peaka in Gasherbruma I. Turek Tunc Findic je osvojil svoj 13. osemtisočak in do tako imenovane 'krone Himalaje' mu je ostal 'le še' Nanga Parbat. Nirmal Purba, ki je letos spomladi v manj kot mesecu dni stal na neverjetnih šestih osemtisočakih, je iz baznega tabora pod Gasherbrumom sporočil, da namerava v enem samem tednu preplezati Gasherbrum I in II ter K2.

Foto: Fundacja Wspierania Alpinizmu Polskiego im. Jerzego Kukuczki

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.