Poljaki po 80 letih znova na vzhodnem vrhu Nanda Devija

Objavljeno: 1. Julij 2019 - 08:38
Komentarji: 0 komentarjev

Jarosław Gawrysiak in Wojtek Flaczyński sta v petek, 28. junija stopila na vzhodni vrh druge najvišje povsem indijske gore, 7434 m visokega Nanda Devija. Njegov glavni vrh je visok 7816 m. Vzpon na ta vrh ima za Poljake podoben pomen, kot ga je imel Trisul za slovenske alpiniste.

Nanda Devi ima za poljski alpinizem veliko zgodovinsko vrednost. Pred 80 leti se je tam začela njihova neverjetna himalajska zgodba. Vzpon na ta vrh je bil prvi poljski uspeh v Himalaji, vendar je terjal tudi žrtve. Jakub Bujak in Janusz Klarner sta pred 80 leti stopila na vrh gore, kar je bila takrat največja dosežena višina poljskih alpinistov in šesta največja dosežena višina na sploh. Odpravo je zaznamoval plaz, ki je na sosednjem Trisulu, dobro znanem tudi Slovencem, za zmeraj pokopal Adama Karpińskega in Stefana Bernadzikiewicza. 

Na odpravi sodelujejo izkušeni alpinisti, med njima Dariusk Zaluski in Rafal Fronia z nekaj obetavnimi mladimi plezalci, kot je na primer vzhajajoča zvezda Filip Babicz. Član odprave je tudi Jakub Bujak, vnuk prav tako Jakuba Bujaka, ki je na Nanda Deviju kot prvi Poljak stal pred osemdesetimi leti. Vzpon na Nanda Devi ima za Poljake dvojen pomen – z njim so počastili obletnico vstopa med himalajske velesile, hkrati pa gre za pripravo na Poljakom ključno odpravo prihodnosti – zimski vzpon na K2, ki ga načrtujejo v sezoni 2020 – 21.

Jure K. Čokl

Vir: explorersweb.com. Naslovna fotografija: arhiv odprave.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.