Poletne aktivnosti Grmovška in Pozveka

Objavljeno: 20. September 2016 - 08:33
Komentarji: 0 komentarjev

Deževni dnevi so primerni za obujanje spominov na poletne dni. Pa tudi, da končno pospravimo "obveznosti", ki jih imamo kot plezalci - da o svojih vzponih tudi poročamo.

Za poročanje o najini (Andrejevi in moji) sezoni bi naj poskrbel jaz, pa sem v ne preveč lepi maniri (pre)dolgo zavlačeval. Vseeno menim, da bodo vzponi tudi s časovnim zamikom še vedno vredni (po)objave. Tule bom samo na kratko povzel, več pa bom po delčkih povedal v zgodbah na naši klubski spletni strani (tule je že prva med njimi).

Skratka, po začetnem vplezavanju v Skuti in Pakli sva za prvo resnejšo hribovsko plezarijo letos izbrala Vršac. Tam sva v dveh dneh (9. in 10. 7.) preplezala:
- Onkraj resničnosti: VIII-/VI-VII, 1100 m, verjetno 3. PP (za naju NP/FL),
- Steber: VIII+/VI-VII, 350 m, verjetno 2. PP (za naju RP).
Vršac je bil pravi preizkus forme pred vrhuncem poletja. Stena ni razočarala. Vsekakor vredna obiska s svojo strmino, drznostjo, razsežnostjo.

Sledil je moj kratek obisk Treh Cin s Tjašo Jelovčan, nato pa smo že romali na tabor perspektivcev. V precej nestabilnem vremenu smo iztržili maksimalno.
Krona tabora je bil dan solidnega vremena v južni steni Marmolade, ko smo v trojni navezi (s Saro Jaklič) preplezali kombinacijo Via Futura in Tempi moderni (VIII+/VI-VII, 1150 m).
Po taboru je bilo jasno, da sva pripravljena na izpolnjevanje "skritih želja".

Počakati je bilo potrebno okno zares stabilnega vremena in suhe stene, kar je v Civetti, kjer je bil najin cilj, bolj izjema kot pravilo. Za smer, ki sva jo imela v mislih, sva izvedela že kmalu po njenem nastanku (2012), ko sva tudi sicer prvič plezala v tem mogočnem ostenju (takrat smer Chimera verticale/Hvalnica vertikali). Isti avtorji (s protagonistom, praktično lokalcem, Alessandrom Baujem) so nekaj let po Chimeri v istem (dokaj čistem) slogu preplezali še težjo Colonne d' Ercole (prevedel sem jo kot Stebri Herkulesa). Do najinega obiska je imela že eno ponovitev (lokalni mladi as Walpoth s soplezalcem).

Vreme je prišlo, zanimivo, na isti datum kot lani za Freneye (7. in 8. 8.). Večer prej sva dostopila do koče Coldai - bilo je mrzlo in vetrovno, po prehodu hladne fronte.

Zjutraj sva začela z vzponom in prvi dan zdelala 17 raztežajev, med njimi tudi precej težjih. Razen moje hude utrujenosti zaradi premalo pitja (v kombinaciji s precej napora), ki je dosegla vrhunec nekje po 10. raztežaju ter se nato kmalu razblinila, in Grmekovega kratkega padca v zadnjem, 17., raztežaju tega dne, ko sem šel v zrak še z delom sidrišča, sva bila precej zadovoljna z opravljenim, predvsem pa vznesena nad lepoto popoldansko-večerno-nočnega ambienta v steni.
Polsedeči bivak je minil v znamenju omahovanja glave in borbe za najugodnejši položaj pod eno spalko. Zjutraj sva v nadaljevala ob spremstvu značilnega hladu velike alpske stene in predvsem lažje prasice. Vseeno je 13 R poskrbelo, da sva se morala trdo boriti skoraj do sončnega zahoda. Sploh zadnje tri zaporedne osmice so naju konkretno načele in po 25 urah efektivnega plezanja (in 36 urah v steni) sva končno zavriskala od veselja in olajšanja na predvrhu Civette.
Sledil je še 3-urni urni sestop na Palafavero, kamor sva prispela že v soju svetilk.

Po moji oceni tura in pol. 1210 metrov nabere smer v 29 raztežajih, od katerih jih je deset razporejenih med VIII in IX, tudi ostali pa ne nudijo počitka. Vsa smer je opremljena izključno s klini (večino njih na sidriščih in na kakšnem detajlu), sicer pa sva imela s seboj še dva polna seta frendov do vključno 3, tudi 4ko, za katero se izjemno zahvaljujeva Mihi in Mileni Praprotnik, pa seveda tri-came, jebe, spalko, podlogo, osem litrov vode, tudi kaj za pod zob ipd.

Doživetje takšne grand course je težko spraviti v kratek odstavek ali dva, zato iskreno upam, da me potegne še enkrat pred računalnik ter zabeležim še kakšno podrobnost.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.