Podori v Alpah - razlogi in kaj pričakovati v prihodnje

Objavljeno: 29. September 2018 - 15:28
Komentarji: 0 komentarjev

V zadnjem letu smo lahko preko uradnih poročil in manjših objav na socialnih omrežjih zasledili zelo veliko novic o podorih v Alpah.

Če smo malo pobrskali po spletu v zgodovino, smo sicer lahko tovrstne dogodke zasledili že leta, desetletja prej. Že v začetku tega tisočletja smo lahko videli na slikah kot vagon velike skale, ki so padale tedaj iz Mt. Blanca poleti in so goro zato zaprli za obisk. Toda podori niso bili tako pogosti.

Za odgovor smo zato povprašali geografa, profesorja na Oddelku za geografijo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, izr. prof. dr. Mateja Ogrina (sicer tudi predsednika slovenske CIPRE). Povedal nam je sledeče: "Gre za to, da marsikje v Alpah led skupaj drži pobočja, ki niso zgrajena iz kompaktne skale. Za apneniške Alpe to ne velja, saj so kompaktne in hkrati za vodo prepustne, precej bolj pa to velja za kristalinski del Alp ter za območja sedimentnih kamnin s hitrim preperevanjem, ki vodo držijo. V običajnih razmerah je bil mehanizem v območjih permafrosta poleti nekako tak: čez dan delno taljenje, ponoči zmrzovanje. Kar pomeni, da je voda ostala v skali in dokler je v obliki ledu, tudi veže skalovje skupaj. Če pa je obdobje taljenja predolgo, potem se led pod določeno višino povsem stali in voda odteče. To pomeni, da tudi ob ohladitvi nima več kaj zmrzniti, saj vode ni več. Ker ni več veziva, se pobočje destabilizira in najbolj nestabilni deli prej ali slej padejo dol v obliki podorov. Če se kamnina namoči, je vse skupaj še slabše, saj se poveča gostota (specifična teža). Ledu, ki bi vsaj malo držal skalovje skupaj, pa ni več. Razpoke, v katerih je bil led kot vezivo, sedaj postopno najeda voda, kar vse skupaj še poslabša."

Na naše vprašanje, kaj lahko pričakujemo v prihodje, pa je dr. Ogrin povedal: "Zadeva se v suhih vročinskih obdobjih z odtekanjem vode še pospeši, saj se s tem zmanjša specifična toplota skalovja (suha skala je lažja in se bolj segreje kot mokra), kar pomeni, da se skale, ko so suhe, ogrejejo še bolj in toplota prodre še globlje v notranjost.To je krasni novi svet in tega bo v prihodnje še več. Dogaja se na mejnih višinah tam, kjer je sedaj pretoplo za nastanek permafrosta, niti se stari ne more ohraniti, in se počasi tali.  Dokler se bo temperatura dvigala, se bo proces selil vse višje. Tam, kjer permafrosta ni več, nekoč je pa bil sestavni del pobočij, se mora vzpostaviti novo ravnotežno stanje, kar lahko traja in traja...in to pomeni intenzivne pobočne procese, ki jim gravitacija pravi, da mora gradivo navzdol. Zavedati se moramo, da se dogaja to, kar so kazale napovedi pred 30 leti - le da je ogrevanje nekoliko intenzivnejše, kot je kazalo tedaj. In ni nobenega razloga, da ne bi verjeli mnogo bolj natančnim sodobnim modelom - ti pa kažejo, da se bo ogrevalo še vsaj celo 21. stoletje. Koliko se bo ogrevalo, je odvisno od nas samih, a optimizem ni upravičen, saj so globalna prizadevanja za uspešno zmanjšanje izpustov TGP precej neuspešna. Če se bo svet ogrel manj kot za še dodatni 2 stopinji do konca tega stoletja, bomo lahko super srečni. A čisto nič ne kaže ne to. Gore, v Evropi zlasti Alpe, kažejo še hitrejši trend ogrevanja od zemeljskega povprečja, permafrost bo v Alpah praktično izginil tudi v Avstriji in Nemčiji (kolikor so ga sploh imeli), drugje pa se bo pomaknil še kakih 500 m višje - pri čemer morajo biti ustvarjeni tudi drugi pogoji. Najprej mora biti na voljo prostor oziroma ustrezna tla, z ustrezno kamnino, vodo, ..."

Naslovna fotografija: kolaž fotografij iz fb profila Manu Rivaud.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.