Po severnem grebenu na Latok 1 - 1978 (VIDEO)

Objavljeno: 2. Junij 2020 - 17:18
Komentarji: 0 komentarjev

Filmski uvid v odpravo leta 1978.

Aleš Česen in Luka Stražar sta se leta 2018 skupaj z Britancem Tomom Livingstonom kot prva povzpela na karakorumski sedemtisočak Latok I s severne strani. Ta zelo odmeven vzpon, ki je naslednje leto (2019) dobil tudi zlati cepin, je pomenil šele drugi pristop na vrh. Vrh Latoka 1 je pred slovensko-britansko odpravo osvojila le japonska odprava pod vodstvom Naokija Takade leta 1979, ki je pristopila čez južno steno. 

Kar je uspelo Česnu, Stražarju in Livingstonu je leta 1978 prvič poskusila ameriška odprava najizkušenejših alpinistov tistega časa - pravi Dream Team so sestavljali Jim Donini, Michael Kennedy, Jeff Lowe, George Lowe, a so morali po 20 dneh plezanja 150 metrov pod vrhom obrniti zaradi bolezni enega od članov.

V naslednjih štirih desetletjih je bil Latok 1 cilj več kot 25 odprav vrhunskih alpinistov, leta 2015 sta v severnem razu poskusila tudi slovenska alpinista Luka Lindič in Luka Krajnc, a sta zaradi obilnega sneženja morala obrniti na višini okrog 6200 metrov. 

O odpravi leta 1978 je na voljo tudi kratek video, ki z besedami in slikovnim gradivom prikazuje dogajanje pod in na gori. Ogledate si ga lahko spodaj:

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.