Pijanska - nova smer v Malem Špičju

Objavljeno: 6. September 2016 - 11:30
Komentarji: 0 komentarjev

Smer: Pijanska smer, Malo Špičje, S stena   

Smer poteka v osrednjem delu stene in išče logične prehode proti vrhu stene. Skala je dobra do odlična, najtežja sta 3. in 4. raztežaj. V smeri sta ostala dva klina in sicer na stojišču konec prvega raztežaja, drugi pa je ostal v poči 4. raztežaja. Možnosti za varovanje so odlične, klini lepo prijemljejo, veliko si lahko pomagamo tudi z metulji.

Prva plezala: Peter Bajec – Poli in Janko Mikuž (oba AO Železničar), 3.9.2016

Ocena: IV-V

Višina: 200 m

Čas: 4 h

Dostop: s parkirišča v Zadnjici po poti proti Prehodavcem. Ko zagledaš steno Malega Špičja zapustiš stezo na desno in preko skrotja (gamsje stezice) iskaje prehodov pod steno Malega Špičja. Iz doline slabe 3 ure.   

Opis: smer vstopi na sredini zaobljenega podstavka pod steno, po poklini, ki se vleče proti levi (IV). Ves čas plezaš po ali ob njej in stopiš na poševno polico pod sivo-črnimi ploščami in strehami. Preplezaš kratek skok nad teboj in stopiš na gredinico, ki te pelje proti desni mimo prislonjene luske do stojišča pod kratko počjo (klin). Po poči navzgor (IV) nekaj metrov (nerodno), nato levo po polički pod novo zajedico (trava), čez njo na polico in proti desni do previsa (IV). Čezenj in par korakov v levo do plitve, kratke zajedice navzgor (V) in poševno levo navzgor pod neizrazito poč nad polico (sidrišče). Po poklini navzgor na široko polico in desno skoraj do konca, dokler se nad tabo ne odpre prehod navzgor (približno 30 m). Od stojišča naravnost navzgor in levo po gredini in navzgor v smeri strehe in desno od nje strma, zverižena poč. Po njej (IV+) do vrha na udoben skalni podstavek (stojišče). Od sidrišča navzgor na polico. Desno opaziš odpočeni stolp z ozkim kaminom, ti zaviješ levo pod strmo poč in po njej navzgor, dokler se ti ne ponudi možnost prehoda v levo v novo poč (klin). Po njej do vrha (V) in zopet proti desni v vpadnico izstopnega kamina na udobno stojišče. Levo od njega je kamin, ki ga zapira velika streha. Od stojišča skozi kamin navzgor in čez kratek skok na rob stene (IV).   

Oprema: 10 različnih klinov ter metulji in zatiči.   

Sestop: z vrha slediš planinski stezi, ki kmalu pripelje na Prehodavce in dalje v Zadnjico. Okrog 2 uri. 

Vir in fotografije: Peter Bajec

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.