Peničeva in Karo prvenstveno v Malem Oltarju

Objavljeno: 3. September 2019 - 10:21
Komentarji: 0 komentarjev

Neli Penič (AO Železničar) in Silvo Karo sta v Malem Oltarju nad Martuljkom preplezala novo smer.

Smer: Kava s smetanoS in V stena M. Oltarja (2509m)

Ocena: V+, 600m (1R, V, 60m; 2R, IV+, 60m; 3R, III, 60m; 4R, melišče; 5R, II-III, 60m; 6R, III, 60m, 7R, II-III, 60m; 8R, V-, 60m, 9R, V-, 60m; 10R, V+, 55m; 11R, IV+, 40m in 12R, V+, 60m)

Plezala: Neli Penič in Silvo Karo, 27. 8. 2019, 7 ur

Opis: Smer vstopi na najnižji točki severne stene M. Oltarja (kakšnih 40 m nad stezo), desno od majhne votline, v levo na vrh izrazitega stebra, ta stoji desno od mogočnih rumenih odlomov. Mokro in previsno zaporo obidemo po desni in pridemo v lažji svet. V nadaljevanju čez melišče v osrednji del. Tu plezamo v območju mogočne zajede, ki ima več krakov, držimo se levega. Ta del ni preveč lep! Plezamo v smeri velikega kota, ki se kaže zgoraj. Ko na desno dosežemo ogromno lusko, v nadaljevanju sledi le še »smetana«, ki predstavlja pet izredno lepih raztežajev v božanski skali vse do vrha.

V smeri je ostal en klin, na razu - stojišče po 10. raztežaju (fenomenalen prehod na raz). Za smer je potrebno: komplet frendov, zatiči in nekaj klinov. 

Sestop: Po enem spustu na sedlo, sva sestopila desno po grapi med V. in M. Oltarjem nazaj pod steno.

Vir in fotografije: Silvo Karo.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.