Odprava Zanskar 2019 - sporočila

Objavljeno: 31. Julij 2019 - 14:14
Komentarji: 0 komentarjev
Fotografija: foto arhiv odprave; vir: PZS

Člani odprave Zanskar 2019 opravili drugo aklimatizacijo.

Alpinistična odprava Zanskar 2019, ki jo Komisija za alpinizem (KA) PZS organizira za člane Slovenske mladinske alpinistične reprezentance (SMAR), je v indijsko Himalajo odpotovala 10. julija, vrača pa se predvidoma 15. avgusta. Glavni cilj odprave je preplezati severno steno v centralnem delu šesttisočaka Barnaj I.

Podatki o odpravi Zanskar 2019

 • Trajanje odprave: 10. 7.-15. 8. 2019
 • Obočje: Zanskar, indijska Himalaja
 • Cilj: severna stena v centralnem delu gore Barnaj I (cca. 6370 m)
 • Člani odprave:
  • Matija Volontar (AO PD Jesenice), vodja odprave
  • Luka Stražar (Akademski AO), mentor
  • Bor Levičnik (AO PD Ljubljana-Matica)
  • Matevž Štular (AO PD Ljubljana-Matica)
  • Žiga Oražem (AO PD Kamnik)
SPOROČILA:
 
nedelja, 28. julij
V zadnjih dneh smo opravili drugo aklimatizacijo. Stražar, Levičnik in Štular so v treh dneh (od baze do baze) splezali na vrh "Hana's men" (cca. 6300 m), blizu katerega so tudi prespali. Oražem in Volontar sta poskušala splezati na vrh neosvojene gore (6100 m) vzhodno od baznega tabora, kjer sta želela prespati. Zaradi izredo slabih razmer, plazov, letečega kamenja in slabe napovedi sta 100 m pod vrhom obrnila in se vrnila v bazni tabor. Trenutno imamo slabo vreme in smo vsi v baznem taboru. Počutje je v redu.
 
torek, 23. julij 2019
Opravili smo prvo resno aklimatizacijo. Volontar in Oražem sta splezala na ramo do višine 5500 metrov, kjer sta prespala, Štular, Levičnik, Stražar so pristopili na vrh neimenovane gore zahodno od baznega tabora (33.64617*N 76.40184*E, 6083 m) ter nato prespali na 5700 metrih, nižje na grebenu. Počutje ok, razen nekaterih glavobolov. Zdaj smo vsi v bazi. Danes gremo pogledat prehode čez ledenik proti ciljem vzhodno od baze.
 
četrtek, 18. julij 2019
Dosegli smo bazo. Počutje v redu. Popoldne smo se aklimatizirali s hojo nad bazo in bolderiranjem.
ponedeljek, 15. julij 2019
Danes smo zadnji dan v Lehu in smo že naredili prvo aklimatizacijo na približno 5200 m. Počutimo se dobro z izjemo nekaterih glavobolov. Naslednjič se javimo iz baze.
 
Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.