Odprava Denali 2016

Objavljeno: 20. Julij 2016 - 14:19
Komentarji: 0 komentarjev

Na Denali, s 6194 metri najvišji vrh Severne Amerike in ZDA, ki leži na Aljaski, so se konec letošnjega maja odpravili člani AO in TSKO Kamnik Cene Berčič, Bogdan Jamšek, Lado Kladnik, Pavel Ocepek, Ivan Resnik, Vital Vek in Peter Zarnik.

Slabo vreme jim je v omejenem času dveh tednov, kolikor so jih imeli na voljo, omogočilo vzpon le do višine dobrih 5000 metrov. Obsežno poročilo dogajanja pod in na gori, si lahko preberete tukaj.

Ekipa z Denalijem v ozadju.

In še ena kratka informacija povezana s to goro. Prvi vzpon na Denali so  6. junija 1913 opravili A. H. Stuck, H. Karstens, R. Tatum in W. Harper.

Denali, je svoje prvotno ime zgubil leta 1896. Takrat so ga preimenovali v Mount McKinley v čast 25. predsednika ZDA Williama McKinleyja. Na Aljaski so že vse od leta 1975 zbirali peticije, da bi ime gore spremenili nazaj v prvotno obliko, a so politiki iz države Ohio, kjer se je rodil McKinley, do lani zdaj uspešno blokirali preimenovanje na zvezni ravni. Leta 1980 je sicer zvezna vlada nacionalni park okrog gore preimenovala nazaj v Denali, za goro samo pa je ohranila ime McKinley. Mount McKinley se je nato lani uradno preimenoval nazaj v Denali.

Fotografije: PD Kamnik.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.