Odlični vzponi nad Courmayerjem

Objavljeno: 4. September 2020 - 12:55
Komentarji: 0 komentarjev

Ob letošnji odpravarski suši si je ekipa slovenskih plezalcev omislila obisk italijanske strani najvišje (zahodno) evropske gore. Luka Stražar, Nejc Marčič, Uroš Grilj in Blaž Karner so tam od 5. do 10. avgusta opravili odlične vzpone.

Prvi cilj obeh navez je tako bil vzpon na Mont Blanc preko italjanske strani in sestop na lažjo francosko stran. Naveza Karner-Grilj si je izbrala rdeči steber Brouillardov in nadaljnji vzpon po grebenu do vrha. Marčič in Stražar sta svoj cilj našla v Peutereyskem grebenu.

Z vzponoma sta obe navezi začeli okrog druge ure zjutraj. Smer Bonatti - Ioggioni je po dolgem pristopu čez ledenik postregla z dobro skalo in lepim plezanjem. Nadaljevanje Brouillardskega grebena pa ponuja nekoliko drugačno sliko. Sicer tehnično ne tako zahteven greben je izjemno dolg, skala pa ne najboljše kvalitete. Vrh Mont Blanca sta Karner in Grilj dosegla v zgodnjih večernih urah.

Nekoliko pred njima sta na vrhu stala tudi Marčič in Stražar, katera je tja pripeljal Peutereyski greben. Velika klasika Mont Blanca prav tako slovi po svoji dolžini. Sicer tehnično lahko plezanje se prične nekje na višini 2600 m, do vrha gore pa se nabere skupaj približno 4500 m vzpona in 800 m (spustov po vrvi ali plezanja navzdol). Želja je bila, da turo od izhodišča (val Veny) do izhodišča (Les Houches) opravita v enem zamahu. Za to sta potrebovala 22 ur, od katerih sta jih 15 porabila za plezanje grebena.

Po sestopu v dolino je za obe navezi prišel nujen čas regeneracije. Načrti za naslednji vzpon so bili bolj plezalno naravnani. Kvaliteta granita je namreč nekaj s čimer se pogorje Mont Blanca lahko pohvali. Marčič in Stražar sta si izbrala nekoliko bolj oddaljeno steno Petit Jorasses in z dostopom do koče Leschaux začela v soboto, 8. avgusta. Naslednji dan preplezala smer Anouk, Karner in Grilj pa sta preplezala smer Fidel Fiasco v steni gore Aiguille de Blaitière. Skupna točka obeh vzponov so bila, od preteklih vzponov, razbolela stopala. Obe preplezani smeri sta navezama ponudili lepo skalno plezarijo.

Naslednje dopoldne so vsi štirje plezalci sestopili v dolino in se po obveznem premetavanju opreme, odpeljali nazaj proti Sloveniji.

Opravljeni vzponi:
- Karner - Grilj:
Mont Blanc, Pilier Rouge du Brouillard, Bonatti-Oggioni, 3300 m, ED, 35 h
Aiguille de Blaitiere, Fidel Fiasco, 350 m 6c+
- Marčič - Stražar
Mont Blanc, Greben Peuterey, 4500 m, ED, 22 h
Petit Jorasses, Anouk , 750 m, 6c

Vir in fotografije: pzs.si (Luka Stražar in drugi člani odprave).

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.