Odličen prosti vzpon Barbare Zangerl v El Capu

Objavljeno: 26. Junij 2019 - 21:25
Komentarji: 0 komentarjev

Avstrijka je uspela prosto preplezati smer The Pre-Muir (8b) v el Capitanu.

Barbara Zangerl je verjetno ena najbolj vsestranskih plezalk na svetu. Enaintridesetletna avstrijska plezalka se lahko pohvali s preplezanim balvanom 8B, športno smerjo ocene 9a, alpsko trilogijo Kaisers neue Kleider (8b+, 250 m), Silbergeier (8b+, 240 m) in End of Silence (8b/b+, 350 m), tremi prostimi vzponi v El Capitanu (El Nino, Zodiac, Magic Mushroom), najtežjih prostim vzponom v Eigerju (Odyssee, 8a+) itd.

Vsemu naštetemu je dodala nov odličen vzpon. Novi podvig ji je uspel v Yosemitih, v njej že "domači" steni El Capitana.Tam je opravila redek prosti vzpon v smeri The Pre-Muir (5.13c/d oz. 8b, 30 raztežajev). Njenemu uspehu še dodatno dviga ceno podatek, da njen partner Jacopo Larcher smeri (ključnega razstežaja v zajedi) ni uspel preplezati.

V spodnjem videu si lahko ogledate vzpon (ter karakteristike - plezanje v zajedah) Hazel Findlay v The Pre-Muir. Britanka je smer preplezala leta 2012.

Naslovna fotografija: babsizangerl instagram profil (foto Jacobo Larcher).

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.