"Oče alpinizma" se povzpne na Mont Ventoux

Objavljeno: 26. April 2020 - 09:53
Komentarji: 0 komentarjev

Obiskovanje gora zaradi nuje je verjetno staro toliko, kolikor je staro človeštvo, drugi vzgibi pa so veliko mlajši

»Čast« prvega zabeleženega vzpona iz rekreacije oziroma »želje, da bi dosegel pomembno višino…« in ne iz nuje, pripada srednjeveškemu pesniku Francescu Petrarki, ki se je 26. aprila leta 1336 skupaj z bratom in dvema služabnikoma povzpel na 1912 metrov visoki Mont Ventoux (Vetrovni vrh oz. Vetrnik) v Provansi. Petrarca, eden prvih evropskih humanistov, je tedaj bival na majhnem samotnem posestvu v Vauclusu, nedaleč od Avignona.

Ta vzpon večinoma označujejo za začetek gorništva, saj naj bi pomenil prelom v odnosu do gora. V času, ko so se njegovi sodobniki izogibali gora, je bi Petrarca prvi, ki se je povzpel na goro zaradi nje same, da bi užival v razgledu.

Danes Mont Ventoux velja za eno najtežjih etap v kolesarski dirki po Franciji.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.