Novost v Primorskih stenah

Objavljeno: 28. Junij 2019 - 07:11
Komentarji: 0 komentarjev

Peter Podgornik nadaljuje z zbiranjem podatkov za spletni vodnik po alpinističnih smereh sten severne Primorske - www.primorskestene.com.

Spletni vodnik Primorske stene je postal obsežnejši za Rabeljske špice ter osamljen zob Špico nad Belim potokom. Greben Rabeljskih špic se s svojo značilno petprsto obliko lepo kaže mimoidočim na cesti Predel - Trbiž. Prečenje špic je poseben in zahteven izziv, ni pa edina možnost, ki jo ti vrhovi ponujajo.

Pri nastajanju je Podgorniku največ pomagal (in spodbujal) Janez Turk, ki je zagotovo zelo dober poznavalec teh samotnih gora in raziskovalec starih virov, iz katerih črpa podatke, ki predstavljajo bazo gorništva na območju Rabeljskih špic. Neprecenljiva je bila tudi pomoč štiriinosemdeset let starega alpinista Claudija Carratuja, ki je začel plezati na špice pred sedemdesetimi leti. Mandi, kot ga kličejo v Rablju, deluje kot živ leksikon. Plezati je prenehal pred par leti, z gorami pa živi še vedno. Pri zbiranju podatkov so sodelovali tudi: Jurij Rous, Loris Divora Pippi, Roman Benet, Slavko Frantar Čopk.

Vir in fotografije: primorskestene.com (Peter Podgornik).

 

 

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.