Nova smer Karolinca v južni steni Nad Šitom glava

Objavljeno: 15. Julij 2021 - 12:03
Komentarji: 0 komentarjev

Tomo in Dragica B. Česen sta preplezala novo večraztežajno smer "Karolinca" v južni steni Nad Šitom glava. Smer je dolga tri raztežaje in po težavnosti ocenjena s 6b+.

Smer Karolinca, Tomo in Dragica B.Česen, 7., 9. in 10. julij 2021, 3. raztežaji, ocena 6b+, 13 kompletov

Smer poteka desno od Vidove in Mandolince. Spodaj po črnih ploščah, v srednjem delu zavije na raz stebra in v izpostavljenem plezanju konča po zelo lepem razu v beli skali desno od Mandolince. Skala je odlična, razen dobrih 10 metrov v drugem raztežaju.

Več o smeri je povedal in napisal Tomo Česen:

Nekaj delov smeri v srednjem delu se pokriva s smerjo Bob Marley, ki sta jo Igor Jamnikar in Stojan Kejžar splezala pred skoraj 38 leti. Glede poteka omenjene smeri vlada prava zmeda in lansko leto mi je Stojan Kejžar po spominu vrisal potek smeri. Po vseh razpoložljivih informacijah o ponavljalcih te smeri sem samo lahko ugotovil, da je vsak plezal malo po svoje in da jo morda sploh nihče ni ponovil. Namreč nekaj metrov desno od vstopa Karolince (glej sliko) je zavrtanih nekaj starih (že povsem črnih) svedrov, ki pa so jih baje zavrtali avstrijski plezalci, vendar raztežaja nikoli niso končali. Večina ponavljalcev Boba Marleya je verjetno začela tam, potem pa vsak po svoje.

Južna stena Nad Šitom glava je sodeč po obisku zelo priljubljena. Opremljene smeri so namreč kratke in zelo primerne za popoldansko plezanje in pa v primeru nestanovitnega vremena.

Z Dragico sva ponovila vse tovrstne smeri v južni in tudi vzhodni steni, tako da imava lahko dobro primerjavo glede težavnosti.


Smer Karolinca, Nad Šitom glava, 3. raztežaji, ocena 6b+

Ocene po raztežajih: 6a+, 6b+, 6a+ , bodo pa svoje mnenje seveda povedali ponavljalci. Smer je v celoti opremljena in potrebujete 13 kompletov (od tega vsaj 3 daljše – najbolje takšne z zanko 60 cm, za zmanjšanje trenja v drugem dolgem raztežaju)

Najtežji raztežaj je drugi, ki je dolg skoraj 40 m. Začne se s kompaktno ploščo, potem pa sledi kakšnih 10 metrov lažjega plezanja, vendar je skala slaba in je potrebna previdnost. Za ponavljalce naj povem, da je treba nad tretjim svedrovcem biti pozoren, da ne boste zgrešili četrtega. Potem pa smer zavije desno za rob in se v izpostavljenem plezanju in dobri skali zaključi na vrhu belega stebra (sidrišče 3 metrov desno od zadnjega sidrišča Mandolince).

Za sestop je najbolje spust po vrvi po smeri Mandolinca, za kar je potrebna vrv 60 m.

Naslovna fotografija vrisanih smeri v južni in vzhodni steni:

  • oker - Intenzivka
  • rdeča - Violinca
  • plava - Steber ob Kamenku
  • zelena -Vidova
  • rumena - Mandolinca
  • vijola - Karolinca 
  • terkizna: Fantazija
  • oker: Juševa
  • vijola: Črni panter
Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.