Nova smer - Gams v Lešarjevi peči

Objavljeno: 16. September 2016 - 10:12
Komentarji: 0 komentarjev

Smer: Gams, Lešarjeva peč, J stena   

Smer vstopi desno od smeri Belo sonce, na mestu kjer se v levo začne vzpenjati nekakšna greda. Smer poteka bolj ali manj naravnost navzgor proti najvišji točki stene. Skala je večinoma odlična. Nekoliko težje se zabije dober klin, se pa da vmesno varovanje urediti z metulji in zatiči. V smeri so ostali trije klini.

Prva plezala: Peter Bajec – Poli in Primož Bregar – Dalenjc (oba AO Železničar), 11.9.2016

Ocena: IV-V

Dolžina: /

Višina: 400 m

Čas: 5 h

Dostop: Od cestarske bajte skozi Mlinarico do melišča, ki pelje pod Planjo in J steno Lešarjeve peči. Od cestarske bajte dobro uro.

Opis: 1R: smer vstopi na mestu, kjer se v levo začne nekakšna greda. Navzgor po ploščati steni (nerodno) in v neizrazito, črno, od vode izprano poč (IV+) navzgor. Ko se ti na levi pokaže nova poklina, ti kar nadaljuješ navzgor po črni odprti steni pod stolpič. Levo ob njemu navzgor po črni razčlenjeni skali, kjer te pozdravi skalno uho. Še malo gor in proti levi na poličko (na desni je mala votlinica, nad teboj pa previsje).

2R: od stojišča naravnost gor, nato prestop v desno in zopet gor pod strmo steno. Čez njo proti levi v nekakšno poklino in po njej navzgor na gredino pod izrazito zajedo/kamin/lusko.

3R: po tej razčlembi navzgor dokler te previsna zapora ne usmeri v desno čez ploščo (V) z malimi oprimki in stopi v lažji svet (odprta stena). Po njemu navzgor do stojišča (klin) pod velikimi previsi na nekakšni navzdol obrnjeni gredini.

4R: od stojišča naravnost navzgor mimo previsov (po njihovi desni strani) po kratkem žlebiču, ki se izteče v odprto steno. Levo so nekakšni stolpiči, ti pa plezaš naravnost navzgor ob njih do velike gredine.

5R: čez gredino do balvana in z njega čez previs (V) v strmo steno ter proti desni navzgor do konca. Na tvoji desni je stolpič in travnato sedelce, nad teboj pa pas streh. Pod njimi na polički si urediš stojišče (klin).

6R: od stojišča desno na travnato sedelce in kjer je previs najmanjši čezenj (V) navzgor ter proti levi v zajedico ter po njej do vrha. Stojišče si urediš na travnati polici, ki se z grebenčkom nadaljuje pod vršno steno.

7R: po grebenčku do stene, nato desno dokler se ti v levo ne odpre prehod v steno. Navzgor in proti levi čez ploščo in pod nekakšen previs. Čezenj in navzgor v žleb do stojišča.

8R: po žlebu še nekaj metrov navzgor v lažji svet (naloženo kamenje) dokler se stena ne postavi pokonci. Čez njo bolj ali manj naravnost (klin), saj omogoča veliko možnosti prehoda do stojišča tik levo ob nekakšnem žlebu.

9R: prestop desno čez rob v žleb in po njemu navzgor dokler se ne zoži v nekakšen kamin. Tam jo ubereš kar naravnost navzgor čez steno, lepi prijemi.

10R: od stojišča še 20 m navzgor do roba stene in vršnega skrotja.   

Oprema: 8 različnih klinov ter nekaj metuljev in zatičev. 

Sestop: od izstopa se po lahkem pečevju vzpenjaš rahlo proti levi navzgor, dokler ne uloviš steze Planja/Razor. Po njej sestopiš pod steno in skozi Mlinarico nazaj na izhodišče. Slabi 2 uri.  

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.