Največja skrivnost Everesta - Je bil res Edmund Hillary prvi na vrhu sveta?

Objavljeno: 30. Maj 2020 - 08:07
Komentarji: 0 komentarjev

Leta 1953 je bila organizirana angleška odprava pod vodstvom Johna Hunta, ki je poskušala osvojiti Everest z južne, nepalske strani. Po dveh mesecih naporov so postavili zadnji tabor na višini 8500 metrov, iz katerega sta se 29. maja 1953 odpravila Novozelandec Edmund Hillary in šerpovski plezalec Tenzing Norgay. Okrog devetih sta oba plezalca dosegla južni vrh in kmalu prišla do skalne stopnje, ki se danes imenuje Hillaryjeva stopnja. Ob pol dvanajstih dopoldan sta kot prva človeka stopila na vrh Everesta. Kot prva dokumentirano.

Osmega junija leta 1924 sta bila namreč visoko na gori (cca. 8650m), ne dosti pod vrhom Everesta zadnjič videna angleška alpinista Andrew Irvine in George Mallory (fotografija pred vzponom - slika everest). Z zadnjega, šestega tabora (dobrih 8100 metrov) na severni (tibetanski) strani sta odšla proti vrhu in se nista nikoli več vrnila. Mallory (37 let) je bil leta 1924 že stari znanec Everesta. Pravi alpinistični veteran, ki je sodeloval na dveh predhodnih odpravah na Mont Everest leta 1921 in 1922. V drugi odpravi je kot prvi človek priplezal na višino nad 8000 metrov brez uporabe kisika. Andrew Irvine (22 let) je bil novinec. 

Ali sta dosegla vrh najvišje gore sveta že 29 let pred prvim priznanim vzponom Hillaryja in Norgaya? To še danes ostaja ena največjih skrivnosti gorniške zgodovine.

Seveda so mnogi to uganko poskušali razvozlati in to počnejo še danes. Največji napredek, a ne odgovor, je prinesla raziskovalna odprava leta 1999. Imela je nalogo, da najde trupli obeh alpinistov, predvsem pa fotoaparat znamke Kodak-Vestpocket, ki bi dal, če ni poškodovan, jasne odgovore, ali sta bila na vrhu. Po vseh formalnostih, ki so potrebne, so po večkratnih vzponih in iskanju delno našli to, kar so iskali. 

Dave Hahn in Conrad Anker sta na višini skoraj 8200 metrov v severni steni našla Malloryevo truplo (najdbe - slika everest1, truplo Mallorya - slika everest2). Glede na položaj trupla na široki gruščnati polici, zlomljene noge in pretrgane vrvi, so sklepali, da se je ponesrečil zaradi padca. Pri njem so našli tudi nekaj pisem namenjenih njegovi ženi, ne pa tudi njene slike, za katero so vsi člani takratne odprave vedeli, da jo je Mallory hotel pustiti na vrhu. Pri njem so v žepu našli tudi snežna očala, kar nakazuje na to, da se jima (oziroma se je vračal le Mallory?) je nesreča zgodila že v temi. Ko sta se vračala z vrha? Predvsem pa niso našli tistega, kar so si najbolj želeli najti – njunega fotoaparata. Očitno je tega imel pri sebi Irvine, ki pa ga do zdaj še niso našli. Te fotografije bi po vsej verjetnosti lahko dale dokončen odgovor na to, kaj se je dogajalo nesrečnega 8. junija 1924, do kam sta uspela Mallory in Irvin priplezati in posledično - kdo je bil na Everestu prvi.

Viri in fotografije: wikipedia.org

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.