Mandolinca - še ena nova smer v južni steni Nad Šitom glava

Objavljeno: 24. Avgust 2020 - 11:58
Komentarji: 0 komentarjev
Fotografija: Tomo Česen

Tomo Česen poroča o še eni novi navrtani večraztežajni smeri nad Vršičem.

Ime: Mandolinca (na skici označena rumeno)

Plezala: Tomo in Dragica B. Česen, 21.8. 2020

Opis: Smer je opremljena s svedrovci in ima 4 raztežaje. Za smer potrebujete 11 kompletov za prvi najdaljši raztežaj (30 m), v drugem raztežaju je 5 svedrovcev, v tretjem so 4 ter v zadnjem 3 svedrovci.

Za najtežji in hkrati najdaljši prvi raztežaj je predlagana ocena 6a+/b. Naslednja dva raztežaja, ki sta nekoliko krajša (20 m), sta ocenjena s 5c in 6a ter še nekliko krajši zadnji raztežaj 6a. Sestop je s spustom po vrvi, zanj pa potrebujete 60 m dolgo enojno vrv.

Poleg tega sta nekaj dni za tem ponovila še smer Črni panter. Kot navaja Tomo, je smer brez dvoma najtežja v tem delu stene, vendar menita, da je najtežji raztežaj, ki je bil ocenjen s 6b, bistveno težji.

Ker bodo vse te smeri vključene v novo nastajajoči plezalni vodnik Vertikale Slovenije (Grmovšek in Relja), bi bilo koristno, da bi morebitni ponavljalci sporočili svoje mnenje glede težavnosti. Le v tem primeru bi bile smeri v tem delu stene Nad Šitom glava (Steber ob Kamenku, Violinca, Vidova, Mandolinca, Juševa in Črni panter) vsaj približno usklajene glede ocen.

 Vrisane smeri na sliki - Violinca (rdeča), Steber ob Kamenku (modra), Vidova (zelena), Mandolinca (rumena).

Vir in fotografije: Tomo Česen

 

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.