Luka Lindič o alpinistični odpravi v Patagoniji

Objavljeno: 13. April 2018 - 19:48
Komentarji: 0 komentarjev

Luka Lindič, član alpinističnega odseka Celje - Matica, je bil pred odhodom na odpravo Šiša Pangma 2018, še na eni malo manjši odpravi v Patagoniji in sicer začetek februarja. Glavni cilj opdrave je bil poskus v vzhodni steni Cerro Torreja, skupaj še z Fabianom Buhl in Alexandrom Huber. Več o odpravi si preberite v poročilu Luke.

Nisem si mislil, da bom tako kmalu spet pisal poročilo plezanja v Patagoniji. Glavni projekt leta je načrtovan v južni steni Šiša Pangme in do takrat sem imel v mislil trening in plezanje v okolici doma.

Člani odprave:
Luka Lindič, AO PD Celje - Matica, vodja
Fabian Buhl, član
Alexander Huber, član

Življenje me je popeljalo v nove kraje in prineslo nekaj novih prijateljev. Med njimi sta tudi mlad, a zelo dober skalni plezalec Fabian Buhl in plezalna legenda Alexander Huber. Še vedno želim napredovati v vseh zvrsteh plezanja in plezanje s plezalci, ki so v določenih stvareh boljši od tebe, je po moje najboljša možnost za to. Povabila Alexandra in Fabiana v Patagonijo zato nisem zavrnil.

Glavni cilj odprave je bil poskus v Vzhodni steni Cerro Torreja. Že ob prihodu je bilo jasno, da nam zelo slabo kaže z realnimi možnostmi poskusa. Ne vreme ne razmere niso ponudili niti ene priložnosti za slednje. Kljub vsemu smo ostali v dobrem ritmu treniranja v dolini, dolgih dostopov in plezanja v hribih. V prvih dneh sva s Fabianom preplezala Italijansko smer v vzhodni steni Aguja St. Exupery. Po nekaj dneh počitka sta se nama pridružila Alexander Huber in Daniel Arnold. Skupaj smo poskusili v zahodni steni Aguja Poincenot, a smo po petih raztežajih zaradi vetra in slabih razmer obrnili. Naslednji dan sva s Fabianom poskusila s plezanjem v El Mochu, a prav tako obrnila zaradi dežja. Še isti dan sva sestopila v El Chalten.

Po tednu dni slabega vremena smo s Fabianom in Danijem v enem dnevu iz El Chaltena preplezali povezavo smeri Lüthi-Dominguez in Anglo-Americana v Aguja Rafael Juarez. Pri tem se je Fabian zaradi velike luske, ki se mu je "prevalila" prek obeh nog, poškodoval. Kljub vsemu nam je uspelo preplezati na vrh, nato pa smo sestopili v dolino Torre in nazaj v El Chalten. Fabian je moral zaradi močnih bolečin ob pomoči "painkillerjev" močno stisniti zobe, da mu je uspelo samemu sestopiti vse do mesta. Plezanje v hribih smo s tem končali.

Sam sem se vrnil domov z za mene dvema novima patagonskima vrhovoma. Z novimi prijatelji smo se dodobra spoznali in povezali, rodilo pa se je kup novih idej. V času, ko sem bil član SMAR, so mi ogromno prinesle izmenjave s tujimi alpinisti. Zelo podobno se mi dogaja zdaj. Z akcijo sem zadovoljen.

Kronološki potek odprave:

29., 30. 1.: potovanje Nemčija-El Chalten
31. 1.: organiziranjev El Chaltenu
1. 2.: dostop do bivaka nad jezerom Sucia
2. 2.: vzpon v vzhodni steni St. Exupery in sestop v El Chalten
3. 2.: počitek
4. 2.: balvaniranje
5. 2.: transport opreme do kampa Niponino
6. 2.: počitek
7. 2.: balvaniranje
8. 2.: balvaniranje
9. 2.: dostop do kampa Polacos
10. 2.: poskus v Aguja Poincenot
11. 2.: poskus v El Mocho in sestop v El Chalten
12. 2.: počitek
13. 2.: balvaniranje
14. 2.: tek do vrha Loma Pliegue Tumbado (20+ km)
15. 2.: balvaniranje
16. 2.: dostop to Aguja Rafael Juarez, vzpon na vrh, sestop v dolino Torre in sestop v El Chalten
17. 2.: počitek
18. 2.: balvaniranje
19., 20. 2: potovanje domov

Pripravil: Luka Lindič
Foto: Daniel Arnold, fabian_buhl

Kategorija: 
Oznake: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.