Letos že štirje spusti s smučmi in en polet s padalom z osemtisočakov

Objavljeno: 11. Julij 2019 - 09:53
Komentarji: 0 komentarjev

Boris Langestein, Vitaliy Lazo, Anton Pugovkin in Cala Cimenti so z Nanga Parbata smučali, Max Berger je s tabora tri pod Broad Peakom poletel z jadralnim padalom.  

2. julija letos je Francoz Boris Langestein opravil smučarski spust s točke 50 metrov pod vrhom Nanga Parbata, potem ko je bil letos tudi prvi, ki se je nanj povzpel. Samo dan kasneje so se z gore s smučmi spustili še Vitaly Lazo, Anton Pugovkin in Cala Cimenti, vendar tudi ne v celoti. Zaradi časovne stiske in težav z lepilom med smučmi in tako imenovanimi 'psi' so spust sicer opravili, vendar ne povsem z vrha in vmes sta si Cimenti in Lazo zaradi varnosti smuči tudi snela ter jih zamenjala z derezami. Spust v celoti z Nanga Parbata tako zaenkrat ni uspel še nikomur. 

Zaradi težkih razmer 5. julija tudi Avstrijcu Maxu Bergerju ni uspel polet z jadralnim padalom povsem z vrha Broad Peaka. Opravil pa ga je s tabora 3 na 7100 metrih nadmorske višine vse do baznega tabora. Trenutno je Berger na poti proti Abruzzijevi smeri na K2, s katerega vrha bo, če bodo razmere dopuščale, prav tako poletel.

Jure K. Čokl

Vir: planetmountain.com in explorersweb.com

Naslovna fotografija: planetmountain.com (foto Juan Carlos San Sotero)

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.