Lačen prosto čez Perestroika Crack (VIII+/IX-, 950m) v Kirgiziji

Objavljeno: 6. Avgust 2016 - 14:04
Komentarji: 0 komentarjev

20. julija sta Korošca Grega Lačen (AK Črna) in Andrej Gradišnik (AK Ravne) odpotovala v Kirgizijo, v stene doline Ak Su, v področje, ki leži na nadmorski višini od 3.000 m do 5.000 m.

V alpinističnem svetu je poznana predvsem po svojih zahtevnih, strmih in visokih granitnih stenah, ki so jih tuji alpinisti prvič odkrili leta 1989. Od takrat je to področje obiskalo kar nekaj odprav, med njimi tudi tri slovenske.

Glavni oziroma kar edini cilj Grege in Andreja je bil prosto preplezati najznamenitejšo smer v dolini - Perestroika Crack (VIII+/IX-), ki se  nahaja v gori Pik Slesova (4240m).

Fanta sta imela le dobrih 14 dni za izpeljavo odprave, datum vrnitve je bil namreč že 6. avgust. Odprava se ni začela po načrtih - po “našponanem” predvidenem planu. Hitro sta spoznala, da so plani, ki si jih zastaviš v azijskem svetu brez pomena in že v štartu, na dostopu izgubljala dneve. V njuno željeno smer sta se zato zapodila že drugi dan po dostopu v dolino Ak Su in drugi dan po vstopu v smer že ob 10 uri zjutraj stala na vrhu. Grega je smer zmogel prosto na pogled (vse v vodstvu), Andrej pa si je v najtežjih raztežajih nekajkrat pomagal s tehniko.

Pik Slesova 4.200 m, Perestroika Crack VIII+/IX-, 950 m, prosta ponovitev na pogled, 26. in 27. julij 2016
Grega Lačen (vse v vodstvu) in Andrej Gradišnik (v najtežjih raztežajih A0)

Vir in fotografije: AK Črna na Koroškem.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.