Krzysztof Wielicki je letošnji prejemnik Zlatega cepina za življenjske dosežke

Objavljeno: 18. Junij 2019 - 15:55
Komentarji: 0 komentarjev

Šestnajst let je potreboval Krzysztof Wielicki, da je osvojil tako imenovano 'krono Himalaje', da je torej stal na vseh štirinajstih najvišjih vrhovih tega sveta. A je poljski plezalec veliko več kot eden najboljših plezalcev na ekstremnih višinah.

Krzysztof Wielicki je po vrsti 11. alpinist, ki bo prejel najbolj cenjeno priznanje za življenjske dosežke na področju alpinizma. Pred njim so priznanje prejeli Walter Bonatti, Reinhold Messner, Doug Scott, Robert Paragot, Kurt Diemberger, John Roskelley, Chris Bonington, Wojciech Kurtyka, Jeff Lowe in kot zadnji Andrej Štremfelj. Je eden izmed tudi z vidika sedanjosti neverjetnih poljskih plezalcev 80. in 90. let minulega stoletja, ki so opravili za tiste čase skoraj neverjetne vzpone na osemtisočake pozimi in s tem Poljsko zarislai na svetovni zemljevid alpinizma. Eden izmed njegovih soplezalcev je bil tudi sloviti, žal že pokojni Jerzy 'Jurek' Kukuczka, ki je krono Himalaje osvojil v vsega devetih letih.

Leta 1950 rojeni Poljak Krzysztof Wielicki je plezalno javnost nase opozoril predvsem z zimskimi vzponi na osemtisočake. Že prvič, ko je stal na enem izmed štirinajstih, leta 1980 na Mount Everestu, je bilo to pozimi. Skupaj je kar štiri najvišje vrhove sveta osvojil pozimi, trikrat je na vrh osemtisočaka stopil po prvenstveni smeri in petkrat v solo vzponu. Posebno mesto med njegovimi dosežki imajo zagotovo solo vzpon leta 1993 po prvenstveni smeri v manj kot 24 urah na Shisho Pangmo (istega leta je osvojil tudi Cho Oyu), solo vzpon po južni steni Daulaugirija leta 1990 ter solo vzpon leta 1996 na Nanga Parbat, kar šteje tudi za svoj največji plezalni dosežek. S svojim načinom plezanja, odločenostjo in nepopustljivim značajem je močno vplival na alpski slog plezanja. Osvojil je tudi celo vrsto nižjih, a zato nič manj težavnih vrhov v Himalaji in drugod po svetu. Še zdaj se aktivno ukvarja z alpinizmom, v letih 2002/2003 in 2017/2018 je pomagal pri organizaciji zimske odprave na K2. Je tudi prejemnik številnih visokih priznanj na področju alpinizma. 

Krzysztof Wielicki bo priznanje prejel na podelitvi Zlatih cepinov, ki bo tudi letos potekala na Poljskem, med 19. in 22. septembrom.

Jure K. Čokl

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.