Konec upanja za trio David Lama, Hansjörg Auer in Jess Roskelley

Objavljeno: 19. April 2019 - 20:19
Komentarji: 0 komentarjev

Še včeraj so poročali iz Kanade, da so pogrešani avstrijska alpinista David Lama in Hansjörg Auer, ter ameriški alpinist Jess Roskelley, ki jih je zasul ogromen snežni plaz pod steno Howse Peaka v Skalnem gorovju v Kanadi. Po zadnjih informacijah pa so kanadske oblasti in vodstvo parka na žalost celotne plezalsko-alpinistične scene sporočili, da za omenjeno trojico ni več upanja in so jih že razglasili za mrtve.

David, Hansjörg in Jess so bili na alpinistični odpravi v kanadskem gorovju Rocky Mountains v narodnem parku Banff, kjer so začetek tega tedna poskusili preplezati zahtevno smer M16 v steni Howse Peaka.

Smer M16 v steni House Peaka so prvi preplezali Steve House, Barry Blanchard in Scott Backes leta 1999.

Jess bi se moral javiti svojemu očetu Johnu Roskelley v torek zvečer, a se to ni zgodilo. Zato je John takoj naslednje jutro obvestil skrbnike parka o možni tragediji in takoj sprožili reševalno akcijo. Že ob prvem preletu reševalne ekipe s helikopterjem so pod steno House Peaka opazili veliko območje sproženega snežnega plazu, nekaj kosov alpinistične opreme in eno na pol zasuto telo. Zaradi novih plazov in nevarnih razmer na samem kraju niso mogli začeti z reševanjem ponesrečenih, a že po prvem preletu in videnem so iz parka sporočili, da je zelo malo možnosti, da bi preživeli takšen plaz. Danes pa je vodstvo parka razglasilo, da za omenjeno trojico ni več upanja in so jih razglasili za mrtve.

Oglasili so se tudi domači Davida Lame

Na uradnem Facebook profilu Davida Lame so se odzvali tudi njegovi domači Claudia in Rinzi Lama, ter objavili sporočilo za javnost, v katerem se zahvaljujejo za vsa pozitivna sporočila, ter da ne bodo dajali več drugih izjav oziroma komentarjev.

"David lived for the mountains and his passion for climbing and mountaineering shaped and accompanied us as a family," write Claudia and Rinzi Lama on the website of the missing Austrian. "He always followed his path and lived his dream, and we will accept what has happened as part of it."

Foto: planetmountain.com

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.