Kitajska raziskovalna odprava kot prva na Everestu po razglasitvi pandemije COVID-19

Objavljeno: 29. Maj 2020 - 17:53
Komentarji: 0 komentarjev

V sredo 27. maja, je raziskovalna ekipa kitajskih alpinistov dosegla vrh Mount Eversta s severne oziroma tibetanske strani, da bi ponovno izmerila natančno višino najvišje gore na svetu. Po poročanju državnih medijev so nove kitajske meritve pokazale, da naj bi bila višina Everesta 8844,43 m, kar je štiri metre manj od izračunov Nepala.

Kot smo že poročali začetek marca, sta kitajska in nepalska vlada zaprli svoje mednarodne meje, da bi obvladovali pandemijo korona virusa. Zato sta, še preden se je začela pomladanska plezalna sezona v Himalaji, prepovedala vse vzpone na najvišjo goro sveta. V tem obdobju je edina izjema kitajska raziskovalna ekipa dobila dovoljenje za osvojitev vrha s tibetanske strani, ki je načrtovala novo merjenje nadmorske višine Everesta.

 

Del kitajske ekipe za pritrjevanje vrvi je začela z odpravo in s poskusi proti vrhu Everesta že v aprilu. Zaradi močnega vetra so imeli kar nekaj težav s pritrjevanjem, a jim je vseeno uspelo fiksirati vse potrebne vrvi. To sredo pa je zaključni raziskovalni ekipi kitajskih alpinistov in geodetov uspelo doseči vrh najvišje gore sveta, ter opraviti nalogo nove meritve nadmorske višine Everesta.

 

 

Po novih kitajskih meritvah višina Everesta 8844,43 m

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.