Jorg Verhoeven prosto čez Dihedral Wall v El Capitanu

Objavljeno: 16. November 2016 - 13:39
Komentarji: 0 komentarjev
Fotografija: Jon Glassberg / Louder Than Eleven

Nizozemski plezalec je opravil drugi prosti vzpon v smeri, ki jo je kot prvi leta 2004 preplezal Tommy Caldwell in je takrat veljala za eno najtežjih prosto preplezanih več raztežajnih smeri v dolini.

Jorg Verhoeven je v petih dneh ob podpori svoje žene Katahrine Saurwein preplezal 25 raztežajev dolgo smer Dihedral Wall (8b+) v steni El Capitana. V smeri je kar 10 raztežajev težjih od 8a. Plezanje je bilo po besedah Katharine predvsem fizično naporno. Za predstavo je opisala zadnji dan, ki sta ga začela v devetem raztežaju ob 6. uri zjutraj, vrh stene sta dosegla ob polnoči, do avtomobila pa sta prispela ob 3. uri zjutraj.

Prvi vzpon čez smer, seveda s pomočjo tehnične opreme, je bil opravljen že leta 1962. Kot smo že omenili, je prvi prosti vzpon v smeri pred dvanajstimi leti opravil Tommy Caldwel, ki se je skupaj s Kevinom Jorgensonom podpisal pod prosto ponovitev smeri Dawn Wall, ki velja za najtežjo v steni, prav v teh dneh pa v njej pleza Adam Ondra.

Vir: planetmountain.com

Naslovna fotografija: Jon Glassberg / Louder Than eleven

 

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.