Jesenska Himalaja - zanimivi cilji na Everest in Lotse

Objavljeno: 8. September 2016 - 20:46
Komentarji: 0 komentarjev

Začenja se jesenska pomonsumska sezona v Himalaji in na osemtisočake se odpravlja kar nekaj zanimivih ekip in posameznikov.Najbolj oblegana naj bi po napovedih bila Čo Oju in Manaslu, tudi pod Šiša Pangmo in Daulagirijem pričakujejo odpravarje.

Najbolj zanimivi oziroma odmevni pa so plezalni cilji, ki se dotikajo južne stene Lotseja ter, kakopak, Everesta.

Na Everest se odpravljata Španec Kilian Jornet, ki cilja na hitrostni rekord in Japonec Nobukazu Kuriki, ki letos že sedmič napadal vrh Everesta, Kuriki ima namen plezati solo, tako on, kot Jornet pa imata namen na gori delovati brez uporabe dodatnega kisika ter pritrjenih vrvi.

Jeseni bodo ponovno napadali južno steno Lotseja Južni Korejci, ki so v zadnjih letih s poskusi v tej mogočni steni že prava stalnica. Na Lotse bodo, vodeni z izkušnjami in voljo Sung-Taek Honga, poskušali po novi kombinaciji smeri v južni steni. Vstopili naj bi nekako po naši, Jugoslovanski smeri iz leta 1981, potem sledili Francoski smeri in na koncu poskusili na vrh po smeri, ki si jo je leta 1989 zamislil Poljak Kukuczka, preden se je pri poskusu vzpona smrtno ponesrečil.

Kako je bilo v steni leta 2014 pa si lahko pogledate v spodnjem videu.

 

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.