Jakličeva in Svoljšak odšla v Karakorum

Objavljeno: 23. Junij 2019 - 12:55
Komentarji: 0 komentarjev

V Pakistan sta v soboto, 22. junija, odšla Sara Jaklič in Janez Svoljšak (oba AO PD Kranj). Njun glavni cilj je preplezati prvenstveno smer na območju zahodnega grebena gore Tahu Rutum (6651 m). 

Alpinistična odprava TAHU RUTUM 2019 
Trajanje odprave: od 22. 6. do 30. 7. 2019
Pogorje: Karakorum
Cilj: zahodni greben Tahu Rutuma (6651 m)
Vodja odprave: Janez Svoljšak (AO PD Kranj)
Članica: Sara Jaklič (AO PD Kranj)

Na Tahu Rutum je do zdaj do vrha preplezala le japonska odprava leta 1977 po jugovzhodnem grebenu. Blizu vrha je bil tudi Kyle Dempster leta 2009, ki je plezal v zahodni steni. Nekaj poskusov je bilo opravljenih v zahodnem grebenu, kjer so najvišje priplezali do slabe polovice. Najvišja vrhova na obmčju (Kanjut Sar in Kanjut Sar II) sta že preplezana, nekaj vrhov nad 6000 metrov pa je po pridobljenih podatkih še nepreplezanih.

Janez Svoljšak (AO PD Kranj), roj. 1993, je v preteklosti že plezal na alpinističnih odpravah v Pakistanu in Patagoniji, kombinirane smeri oz. slapove v kanadskem Skalnem gorovju ter Montani in Koloradu v ZDA, marca in aprila letos pa sta z Miho Zupinom na Aljaski preplezala pet prvenstvenih smeri in opravila tri prve pristope na vrh. Med njegovimi vzponi pa izstopata tudi solo vzpon v severni steni Matterhorna (Schmidtova smer) in solo vzpon na Mont Blanc v enem dnevu po grebenu Innominata. Leta 2016 evropski prvak v lednem plezanju in zmagovalec na tekmi svetovnega pokala tudi izkušnje s tekmovanj spretno prenaša v velike stene.

Sara Jaklič (AO PD Kranj), roj. 1993, je članica SMAR - slovenske mladinske alpinistične reprezentance. V okviru reprezentance se je udeležila odprav v Maroko, Španijo in Gruzijo ter pozimi plezala v kombiniranih smereh na Škotskem. S soplezalko Marijo Jeglič sta se spomladi 2016 podali v okolico Canmora plezat ledne in kombinirane smeri, poletja pa preživeli v Dolomitih, potovanju po ameriških granitnih počeh ter na alpskih ledenikih. Letos spomladi je splezala svojo prvo športno plezalno smer, ocenjeno z 8a.

Odpravo sofinancira tudi Planinska zveza Slovenije, sprotne novice o dogajanju na odpravi bodo dosegljive tam. 

Vir in fotografije: pzs.si.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.