Gašper Pintar v navezi s Silvom Karom prosto če smer Weed Killer

Objavljeno: 23. Avgust 2018 - 13:58
Komentarji: 0 komentarjev
Fotografija: Silvo Karo

Smer Weed Killer je 30 let po prvenstvenem vzponu po združitvi naveze dveh različnih generacij doživela prvo prosto ponovitev.

Silvo Karo (Montura, La Sportiva) in Gašper Pintar (Petzl) sta že prejšnji teden združila moči in v Šitah plezala v smeri Das ist nicht kar tako (7b+, 400 m) v Šitah. Med samim plezanjem je Silvo pogledoval v sosednjo smer Weed Killer (Ubijalec plevela), ki sta jo z Marjanom Kovačem preplezala julija 1988 in jo ocenila s VI+, A3+ (300 m). Takrat sta v steni prebila dva dni za uspešen vzpon pa porabila 13 ur efektivnega plezanja.

V torek se je naveza Karo-Pintar vrnila v steno z namenom preplezati smer prosto, kar je Gašperju Pintarju tudi uspelo. Smer ponuja v osmih raztežajih plezanje težavnosti do VIII stopnje (po raztežajih 1.R VI+, 2.R VI+, 3.R V, 4.R VIII-, 5.R V, 6.R VIII, 7.R VII in 8.R V). Plezala sta 10 ur, v steni pa sta pustila tudi dva nova klina. Karo dodaja, da je "karakter" smeri višji od ocene. Pintar je plezanje v večini raztežajev označil za odlično, še posebej je izpostavil prva dva ter raztežaj težavnosti VIII-. V najtežjem sta v smeri tudi dva stara svedrovca, po njegovih besedah pa plezanje v tej dolžini zahteva precej mirno glavo.

Fotografije: Silvo Karo

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.