Gasherbrum VI ostaja nedotaknjen, na K2 se obeta gneča

Objavljeno: 16. Julij 2019 - 18:21
Komentarji: 0 komentarjev
Foto: Laila Peak

Poljska odprava je po samo enem dnevu sestopila zaradi nevarnih razmer.

Vodja odprave Jerzy Natkański s soplezalci Jacekom Pawełom Czechom, Jarosławom Botorjem in Dominikom Malirzom je včeraj skušal opraviti prvi pristop na Gasherbrum VI. Vendar so razmere tako nevarne, so sporočili, da so sestopili po samo enem dnevu vzpenjanja in se odločili za sekundarni cilj, Laila Peak v neposredni bližini, v dolini Hunza. Ta je visok 6096 metrov in zaradi svoje oblike izjemno zanimiv številnim plezalcem. Do zdaj se jih je na vrh povzpelo samo sedem v dveh poizkusih, prvič sta ga pozimi preplezala Španca Alex Txikon in Jose Fernandez. Z gore so skušali opraviti tudi smučarski spust, vendar jim z vrha to še ni uspelo. Najvišje (150 metrov pod vrh) se je povzpela italijanska turno smučarska odprava leta 2016, a se je ob tem pri spustu smrtno ponesrečil Tržačan Leonardo Comelli.

Zaradi izjemno ugodnih razmer pa se obeta gneča na K2 – po uradnih podatkih naj bi bilo na poti na vrh kar 120 ljudi, 75 članov mednarodnih odprav in 45 Šerp v skupno desetih ekipah. V številko niso všteti visokogorski nosači, ker jim ni treba imeti posebnega dovoljenja in je zato njihovo število težko določiti. 

Foto: Leila Peak, Karakurum Magic

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.