Flis in Lačen preplezala Belo grapo v Planjavi

Objavljeno: 25. Januar 2018 - 18:21
Komentarji: 0 komentarjev

Dobrih 40 let je že tega, ko sta Franček Knez in Jože Zupanc v najdaljši steni Kamniško-Savinjskih Alp preplezala Belo grapo.

Za vzpon sta potrebovala dva dni in markantna snežno-ledna linija v Planjavi je dobila oceno 90°/45°/80°. Smer je v naslednjih desetletjih postala prestižna tarča zimskega alpinizma v naših Alpah in do današnjih dni (marsikdaj zaradi suhim zim) skozi spustila le nekaj deset navez. Še v začetku 21. stoletja je bila v stenah nad Logarsko dolino med tovrstnimi smermi od nje verjetno težja le znamenita Ledenka. Danes nosi oceno V/4, M in s svojimi 1000 metri novim generacijam še vedno predstavlja “grand course” naših sten.

V torek sta Belo grapo preplezala Matej Flis (Ak Ravne) in Grega Lačen (AK Črna), ki sta v smeri naletela na sprejemljive plezalne razmere. Linija je v spodnjem ključnem delu dobro zalita, je pa potrebno nekajkrat potulati, ker jo prekinjajo skalni pasovi. Malo manj sta bila zadovoljna z možnostjo varovanja, saj je bilo premehko, da bi vijaki grabili. Tako so bili raztežaji bolj na runout. 

Vir in fotografije: Grega Lačen.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.