Dve prvenstveni naveze Karo-Pipenbaher v Planji

Objavljeno: 10. September 2016 - 19:16
Komentarji: 0 komentarjev

Konec avgusta in v začetku septembra sta Silvo Karo in Gorazd Pipenbaher v severozahodni steni Planje preplezala dve prvenstveni smeri.

Bergmandeljc
28. 8. 2016; ocena VI+/V, višina 200m, 4 ure
Plezala: Gorazd Pipenbaher in Silvo Karo

1R. 60m, V+ / 2R. 30m, V+ / 3R. 60m, V+ / 4R. 55m, VI+ / 5R. 45m, V+ / 6R. 60m, V-

Smer začne v izraziti zajedi, ki preide v kamin in pripelje na izrazito polico. Drugi raztežaj poteka po polici levo na rob in naravnost navzgor, do krušljivega kota, malo proti levi in takoj desno vodoravno proti zajedi (zagozden blok) na začetek kamina. Tretji raztežaj sledi kaminu, nato desno in še naprej desno in navzgor na vrh malega stolpa. Od tu pa naravnost čez mali previs in naprej na udobno polico. Četrti raztežaj začne proti levi, do izrazite škraplje, levo nje po platah navzgor, do previsa, tam pa desno in po škraplji navzgor na udobno polico pod previsom. Peti raztežaj sledi izraziti razčlembi proti desni po udobnih prehodih, ko se ti končajo zavije navzgor čez plate na polico. Šesti raztežaj sledi rahlo levo po lepih ploščah, do izrazite vodoravne razčlembe, kjer preči do izstopnega kamnina.

Divja jaga
3. 9. 2016; ocena VII-/V-VI, višina 200m, 4. 30 ure
Plezala: Gorazd Pipenbaher in Silvo Karo

1R. 55m, IV+ / 2R. 30m, V+ / 3R. 25m, VI- / 4R. 55m, VI / 5R. 50m, VII- / 6R. 40m, V+

Smer vstopi kakih 15 metrov desno od Bergmandeljca (možic) po lepih razčlembah, rahlo proti desni navzgor.  Drugi raztežaj sledi prehodom proti desni in preko gladkih plat nazaj proti levi čez previs na polico. Tretji poteka  rahlo proti desni in čez previs v območju izrazitega črnega pasu ki teče čez steno na polico pod velikim lokom, ki gre proti levi. Četrti raztežaj gre vodoravno desno do izrazite luknje (za frenda Camalot 2), še malo desno in navzgor po plateh in levo v izrazit kot, od koder levo navzgor kje te škrapljasti prehodi pripeljejo na udobno polico pod zgornjo trebušasto steno. Peti raztežaj je najbolj izrazit, sledi lepi razčlembi, najprej navzgor in po lepi široki poči proti desni in čez plate. Zadnji raztežaj pa izstopi po izrazitem kaminu.

Za obe smeri je značilna odlična skala, ki ponuja lepe naravne prehode, včasih tudi z malo daljšimi runouti. Ponavljalcem se priporoča za vsako smer kakih 6 klinov, set frendov in kak zatič.

Vir in fotografije: Gorazd Pipenbaher in Silvo Karo.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.