Dolga pot domov - nova smer V Gradu

Objavljeno: 11. April 2018 - 10:51
Komentarji: 0 komentarjev
Fotografija: Peter Bajec

Tadej Golob - Tedi in Peter Bajec - Poli sta že 24. januarja 2018, preplezala novo smer v skrajnem desnem delu Loške stene, natančneje v vrhu V Gradu.

Smer: Dolga pot domov, V Gradu, SZ stena   

Smer vstopi v skrajnem levem delu stene, nekje v vpadnici vrha, po značilnem žlebu, lepo vidnem že iz doline. Linija je nezgrešljiva in gre bolj ali manj naravnost navzgor, iskaje prehodov proti veliki votlini sredi stene. Od tu levo navzgor čez snežišče in za rob ter čez težavno stopnjo v odprto steno navzgor ter desno za rob in lahkem pobočju skozi žleb na rob stene. V smeri so ostali 3 klini.

Prva plezala: Tadej Golob – Tedi (AK Črna) in Peter Bajec – Poli (AO Železničar), 24. 1. 2018

Ocena: IV/3, M4

Višina: 450 m

Čas: 7 h

Dostop: Kot za Zajedo kriminalcev in na primernem mestu levo pod steno.

Opis: vstopni žleb je lahek in pripelje na manjše snežišče. Čezenj in zopet navzgor čez s snegom pokrite plati pod skalni skok. Naravnost čezenj (M4) in v lažji svet proti skalni pregradi pod veliko votlino. Pregrado premagaš na levi strani in prečiš v desno v kot in navzgor proti macesnu, kjer si urediš sidrišče. Prečiš levo na snežišče in navzgor do votline ter še dalje po snežišču navzgor in za rob. Za robom prečiš levo pod strmo steno in premagaš previs na njegovem najšibkejšem mestu (odvisno od razmer). Nato plezaš navzgor in se držiš desne strani odprte stene, dokler se ti ne odpre prehod na desno za rob in prideš na izstopno snežišče. Po njemu in skozi lahek žleb na rob stene. 

Oprema: 8 različnih klinov, nekaj metuljev in zatičev.   

Sestop: dolg in naporen, katerokoli varianto že izbereš. Prva plezalca sta izbrala sestop po južnem pobočju do globoke grape, ki pelje proti jugozahodu vse do stika z glavno cesto Bovec-Predel ter nato po strmem gozdu do ceste. Zelo zahtevno in dolgotrajno. Verjetno je boljše izbrati sestop prek Vrh Krnice in nato po stezicah proti Klužam.

Opomba: smer je z večjo količino predelanega snega veliko lažja.

Več o smereh v primorskih stenah na primorskestene.com>>>

Avtor in fotografija: Peter Bajec - Poli

 

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.