Davo Karničar odhaja v Pakistan, s ciljem presmučati K2

Objavljeno: 14. Junij 2017 - 10:48
Komentarji: 0 komentarjev

Davo Karničar se je proslavil kot prvi človek, ki je smučal z najvišjega vrha sveta, Everesta, od česar je že 17 let. Leta 1995 je z bratom Drejcem prvi smučal z vrha še enega himalajskega osemtisočaka Anapurne. Danes, 14. junija, odhaja v Pakistan na odpravo, ki jo sofinancira tudi Planinska zveza Slovenije, saj namerava julija uresničiti en še drznejši projekt. Želi postati prvi Zemljan, ki je smučal z zloglasnega osemtisočaka K2.

Vrhunski alpinist, ki se ga drži tudi sloves najbolj ekstremnega alpskega smučarja, se bo proti najvišjemu gorovju Himalaji podal 14. junija, enega najbolj ekstremnih smučarskih podvigov v zgodovini alpinizma in smučanja pa bo skušal opraviti julija. Štiriinpetdesetletni Jezerjan bo skušal smučati neprekinjeno z vrha druge najvišje gora na Zemlji. Neprekinjeno smučanje pomeni, da bo Karničar smučal brez snemanja smuči in brez spuščanja ob vrvi.

Davo Karničar (AO PD Jezersko) je 54-letni alpinist in alpinistični smučar, alpinistični inštruktor in gorski reševalec, učitelj in trener smučanja (tudi vodja prve smučarske šole za nepalske otroke). Bil je tekmovalni alpski smučar (republiški prvak, balkanski podprvak in tekmovalec v svetovnem pokalu) in serviser v svetovnem pokalu. Je pisec knjige Alpinizem, samoljubje, ljubezen in soavtor knjige Z Everesta. Vodi gorniško in smučarsko šolo na Jezerskem ter skupaj z ženo Petro gradi gorniški center v Ravenski Kočni.

Od leta 1980 je opravil več kot 1700 alpinističnih vzponov in spustov. Je prvi Slovenec, ki je (skupaj z bratom Drejcem) smučal z osemtisočaka, in predvsem prvi Zemljan, ki je neprekinjeno smučal z vrha sveta (Everesta) ter presmučal vrhove vseh sedmih kontinentov. Dobil je Bloudkovo nagrado in srebrni častni znak svobode RS za izjemne dosežke. V svetovnem merilu ga je revija Men's Journal razglasila za najboljšega ekstremnega športnika na svetu, bil pa je nominiran tudi za najprestižnejšo športno nagrado laureus v kategoriji za posebne oziroma ekstremne dosežke.

Kot plezalec je višek svojega udejstvovanja dosegel s solo ponovitvijo Bonattijevega stebra v Druju, po tem pa se je posvetil predvsem alpinističnemu smučanju. V Sloveniji je smučal z vrhov Triglava, Jalovca, Dolgega hrbta, Špika, Grintovca, Kočne ... a med njegovim smučanjem izstopajo predvsem spusti preko sten, ozebnikov in celo slapov (večkrat je na primer presmučal Sinji Slap pod Češko kočo). Prvi je presmučal (in tudi ponovil) smer Fritsch-Lindenbach v severni steni Grintovca oziroma Dolške škrbine, ki je ocenjena z najvišjo – sedmo alpinističnosmučarsko težavnostno oceno in velja za najtežjo presmučano smer v Sloveniji. V Evropi izstopata njegova spusta čez severovzhodno steno Eigerja in vzhodno steno Matterhorna. V svetovnem merilu pa predvsem smučanje z osemtisočakov Anapurna in Everest.

Davu želimo vso srečo ter uspešen vzpon in smučanje s slovitega K2!

Vir: PZS.si
Foto: Tomo Jeseničnik

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.