Davidova in Jošt plezala v Haptalu

Objavljeno: 19. September 2016 - 17:18
Komentarji: 0 komentarjev

Nastja Davidova (AO PD Ljubljana Matica) in Matic Jošt (AO PD Celje Matica) sta se 15. septembra 2016 vrnila z alpinistične odprave Haptal 2016 v indijski Himalaji. 
Po 57 dnevih Indije sva 15. septembra priletela v Slovenijo. Odprava je trajala od 20. julija 2016 do 15. septembra 2016. Bazni tabor smo postavili 28. 7. 2016 v dolini Rangtik v pogorju Haptal.

Med 3. in 6. avgustom sta za aklimatizacijo opravila vzpon na 6266 metrov visok zahodni vrh Remalaye in si naredila načrt za naslednjo turo.

Nato ju je spremljalo nestanovitno vreme z vsakodnevnimi plohami, sneženjem v višjih nadmorskih višinah do začetka septembra. V tem času sta opravila poskus vzpona v skalni zahodni steni Phobrang (cca 5800 m) in poskus vzpona v jugovzhodnem stebru H8 (6193 m). Uspelo pa jima je opraviti verjetno prvo ponovitev edine smeri, ki je bila splezana v stenah, ki so obkrožale bazni tabor, t. j. smer Rolling Stones (500 m, D+, v ledu do 65°, v skali do 5+ UIIA), ki se konča na vrhu Shawa Kangri (GPS 5728 m).

Poročilo sledi v kratkem, nekaj slikovnega gradiva pa si že lahko ogledate na strani Plainske zveze Slovenije.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.