Česen in Stražar dobitnika prestižne nagrade Zlati cepin 2019

Objavljeno: 1. Avgust 2019 - 14:12
Komentarji: 0 komentarjev
Fotografija: Tom Livingstone

Prestižna nagrada Zlati cepin že osmič v roke slovenskih alpinistov.

Aleš Česen, Luka Stražar in Tom Livingstone so dobitniki Zlatega cepina za leto 2019. Prejeli ga bodo na podelitvi, ki bo potekala od 19. do 22. septembra na Poljskem. Trojica si je prestižno nagrado prislužila s prvim vzponom na Latok I iz severne strani, kjer je bilo v zadnjih štiridesetih letih neuspešnih veliko vrhunskih iodprav. O vzponu smo obsežno poročali v objavi - Po 40 letih neuspešnih vzponov Česen, Stražar in Livingstone prvi na Latoku 1 s severa. Za oba slovenska alpinista je to že drugo najvišje prizannje v alpinizmu. Luka Stražar je skupaj z Nejcem Marčičem prejel Zalti cepin že leta 2012 za prvenstven vzpon v zahodni steni na 6.615 metrov visoki K7 v Karakorumu, Aleš Česen pa je skupaj z Markom Prezljem in Luko Lindičem prejel Zalti cepin leta 2015 za vzpon v prvenstveni smeri severne stene Hagšuja (6.657) v Himalaji.

Prejemnika Zlatega cepina 2019 sta tudi žal že preminula vrhunska avstrijska alpinista David Lama in Hansjörg Auer. Lama za solo vzpon v 1500 metrov visoki smeri na še neosvojeni vrh Lunag Ri (6.907 m), ki se nahaja na meji med Nepalom in Tibetom, Auer pa za solo vzpon v zahodni steni Luphgar Sar v Karakorumu.

Za vrhunski slovenski alpinizem je to že osmi Zlati cepin. Poleg že zgoraj naštetih nagrad leta 2012 in 2015 sta sploh prvo nagrado leta 1992 prejela Andrej Štremfelj in Marko Prezelj za prvenstveni vzpon v alpskem slogu na južni vrh Kangčendzenge in sploh drugi vzpon na goro (8.476 m). Naslednjo nagrado sta leta 1997 prejela Tomaž Humar in Vanja Furlan za prvenstveni vzpon v severni steni Ama Dablama (6.856 m). Potem je do naslednje nagrade minilo kar deset let, ko sta leta 2007 zlati cepin prejela Marko Prezelj in Boris Lorenčič za prvenstveni vzpon v severni steni Čomolharija (7.314 m) v Himalaji. Tudi leta 2016 sta se nagrade veselila dva slovenska alpinista. Marko Prezelj in Urban Novak sta v mednarodni odpravi štirih alpinistov opravila prvenstveni vzpon po vzhodni steni Cerro Kishtwarja (6.173 m) v Himalaji. Za konec še dodajmo, da je bil lani prejemnik Zlatega cepina za življenjsko delo Andrej Štremfelj.

Vir: Piolets d'Or

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.