Česen in Lindič po SZ razu na S vrh Gašerbruma IV

Objavljeno: 29. Julij 2016 - 15:40
Komentarji: 0 komentarjev

Sredi junija 2016 sta v Karakorum odšla Aleš Česen in Luka Lindič. Njun cilj je bil vzpon na Gašerbrum IV (7925 m) čez zahodno steno. Za aklimatizacijo sta se 12. julija povzpela na osemtisočak Broad Peak (8015 m) in dobro aklimatizirana 23. julija vstopila v severno steno Gašerbruma IV. Tiste dni je pretežni del Himalaje in Karakoruma zajelo obdobje slabega vremena in na tamkajšnjih visokih gorah je zapadlo precej novega snega.

Po poročanju Planinske zveze Slovenije sta se Česen in Lindič zaradi neugodnih razmer odločila za spremembo plezalnega načrta in se podala v severozahodni raz. 26. julija sta dosegla severni vrh Gašerbruma IV. Sestop jima je oteževalo močno sneženje, a 28. julija sta se varno vrnila v bazni tabor. Podrobnosti o vzponu bodo objavljene po njuni vrnitvi domov.

Prvi vzpon po SZ razu so leta 1986 opravili Greg Child, Tim Macartney-Snape in Tom Hargis in takrat opravili šele drugi pristop na vrh. SZ Raz je na naslovni fotografiji označen z rdečo barvo.

Vir in fotografija: pzs.si.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.