Anketa o poznavanju prve pomoči pri poškodbah zaradi mraza med obiskovalci gora

Objavljeno: 12. September 2016 - 18:47
Komentarji: 0 komentarjev

Urška Petek, študentka Zdravstvene fakultete Univerze v Ljubljani in pripravlja diplomsko delo na temo poškodb zaradi mraza v visokogorju pod mentorstvom viš. predav. mag. Damjana Slabeta in somentorstvom Roka Mačka, dr. med., zdravnik letalec.  

Gorjančeva (2005) analiza nekaterih primerov omrzlin, ki so se zgodila v Sloveniji, je pokazala, da nepopravljive okvare tkiva niso samo posledica zdravljenja, ampak tudi nepoznavanja ukrepov prve pomoči.

Ker je poznavanje prve pomoči eden izmed pomembnih ukrepov pri nadaljnjem zdravljenju omrzlin, se je odločila, da preveri poznavanje prve pomoči med obiskovalci gora. Dobljeni rezultati bodo dali vpogled kakšno znanje imajo planinci, alpinisti, vodniki,… o prvi pomoči pri tovrstnih poškodbah ter ali potrebujemo dodatne preventive ukrepe za večjo razpoznavnost poškodb zaradi mraza.

Urška vas prosi, da izpolnite anonimni anketni vprašalnik. Za njegovo izpolnjevanje boste potrebovali približno 5 minut.

https://www.1ka.si/a/101301

Naslovna fotografija: Iztok Tomazin pozimi na Daulagiriju. Osebni arhiv I. Tomazin.

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.