Alpinistična odprava Kijaj Nullah 2017 krenila na pot

Objavljeno: 24. Maj 2017 - 15:11
Komentarji: 0 komentarjev

Alpinistična odprava Kijaj Nullah 2017, ki jo sestavljajo Urban Novak, Marko Prezelj (oba AO PD Kamnik) in Aleš Česen (Alpski gorniški klub), je 24. maja krenila proti Indiji, vrača pa se 30. junija 2017.

Glavni alpinistični cilj odprave, ki jo sofinancira tudi Planinska zveza Slovenije, predstavlja šesttisočak Arjuna (6230 m), v obdobju aklimatizacije pa številni nižji vrhovi, med katerimi je zanimiv tudi Bobang (5971 m). Pred odhodom smo se pogovarjali z vodjo odprave.

Alpinistična odprava Kijaj Nullah 2017, Kašmir, indijska Himalaja

Trajanje odprave: od 24. 5. do 30. 6. 2017

Ekipa: Vodja odrave Urban Novak (AO PD Kamnik), Aleš Česen (Alpski gorniški klub) in Marko Prezelj (AO PD Kamnik)

Po lanski ogledni odpravi, ki sta jo opravila Urban in Marko, se letos skupaj z Alešem vračate v Kašmir. S kakšnimi alpinističnimi cilji?
Lani sva z Markom med ogledom doline dobila potrdilo, da Kijaj Nullah ponuja številne alpinistično zanimive cilje. Ker se letos v dolino vračamo v spomladanskem času (lani sva bila tam septembra), pričakujemo drugačne snežno-ledne razmere, kot sva jim bila priča ob lanskem obisku. Tako se bodo cilji prilagajali trenutnim razmeram. Glavni alpinistični cilj predstavlja šesttisočak Arjuna, v obdobju aklimatizacije pa številni nižji vrhovi, med katerimi je zanimiv tudi Bobang.

Koliko je to območje alpinistično že raziskano?
Območje alpinistično ni zelo raziskano, kar pa ne pomeni, da ni videlo kakovostnih vzponov. Motiv in navdih predstavljata poljska vzpona iz 80. let v zahodni steni Arjune. Oba tudi po današnjih standardih veljata za vrhunski alpinistični dejanji. Lani sva v dolini srečala tudi Američana, ki sta preplezala novo smer v južni steni še enega alpinistično zanimivega cilja - Bramma II.

Kako pa ste vi našli te gore? Kje leži dolina Kijaj Nullah in kaj ponuja v alpinističnem smislu?
Ko smo raziskovali območje za odpravo leta 2015 (Cerro Kishtwar), smo na Google Earthu našli črno-belo sliko zahodne stene Arjune. Že tisto leto smo načrtovali, da bi po končani odpravi opravili hiter ogled doline. Ker se je plezanje na Cerro Kishtwarju zavleklo, smo ogled prestavili za leto dni. V alpinističnem smislu ponuja raznolik teren, kjer bo pomembno najti ugodne razmere in jih ob primernem času izkoristiti.

Kakšne ugotovitve je prinesla lanska izvidnica? Koliko vam je bila v pomoč pri organizaciji letošnje odprave?
Lanska izvidnica se je po trenutni oceni izkazala za izjemno pomembno. Poleg tega da smo dobili potrdilo o primernosti cilja, nam je pridobljeno znanje o logistiki, terenu in ljudeh, ki živijo na tem območju, močno olajšalo organizacijo letošnje odprave. Indijske agencije žal niso domače na tem terenu, tako da so naše informacije letošnji agenciji močno olajšale delo, za katerega upamo, da bo kakovostno izpeljano. Dokončno oceno o uporabni vrednosti lanskoletne odprave bomo lahko podali po končani odpravi.


Arjuna (6230 m) - glavni alpinistični cilj odprave Kijaj Nullah 2017. Foto: Marko Prezelj

Marko Prezelj (AO PD Kamnik), vrhunski alpinist, gorski vodnik in vodja SMAR – slovenske mladinske alpinistične reprezentance, se je z resnim alpinizmom začel ukvarjati leta 1982 in bil na svoji prvi odpravi spomladi leta 1987 (Lhotse Shar). Od takrat je aktiven “odpravar" in svetovno priznan vrhunski alpinist s številnimi opaznimi vzponi v domačih in tujih gorah, tudi prejemnik štirih zlatih cepinov: leta 1992 z Andrejem Štremfljem za prvenstveni vzpon po južnem stebru Kangčendzenge (8476 m), leta 2007 z Borisom Lorenčičem za preplezano novo smer v stebru Čomolharija (7326 m), leta 2015 z Luko Lindičem in Alešem Česnom za prvenstveno smer v severni steni Hagshuja (6657) in leta 2016 z Urbanom Novakom, Haydnom Kennedyjem in Manujem Pellissierjem za prvenstveno smer na Cerro Kishtwar (6173 m). S člani SMAR, ki je nastala tudi z namenom plemenitenja himalajskih izkušenj mladih slovenskih alpinistov, je vodil odpravo Phola Gangchen 2014 (nova smer na Ledeni zob) in mednarodne izmenjave s francoskimi in japonskimi alpinisti.

Urban Novak (AO PD Kamnik) ima kljub mladosti za sabo že več uspešnih alpinističnih odprav: Aljaska 2008 (Deprivation v Mount Hunterju, S koluar v Minimoonflowerju, JV greben v Mt. Francesu in Denali po normalni smeri), Pharilapcha 2009 (nova smer v V steni in ponovitev smeri Snotty's Gully), Pakistan 2010 (nova smer na Hidden peak in dosežena višina 7500 m na Gašerbrum 1 po normalni smeri), Charakusa 2011 (poskus vzpona na K7), Charakusa 2012 (nova smer v vzhodni steni K7), Rolwaling 2012/2013 (plezanje lednih smeri v dolini), Ogre 2 2014 (predčasen odhod domov, sovpadlo z reševanjem Aleša Holca in Petra Mežnarja), Kishtwar 2015 (prvenstveni smeri na Chomochior in Cerro Kishtwar, 6173 m, za vzpon je prejel zlati cepin).

Aleš Česen (Alpski gorniški klub) se s plezanjem ukvarja že od otroštva, pozneje ga je pritegnil tudi alpinizem. Na prvi večji odpravi v Kirgiziji (Tien Shan) je bil leta 2003. Z bratom Nejcem sta leta 2004 v parku Yosemite (ZDA) plezala v velikih stenah: El Capitan in Half Dome. Leta 2005 se je udeležil odprave v Himalajo, na Kula Kangri (Tibet), dvakrat je bil tudi na odpravi v Karakorumu – Trango Towers (2006) in Charakusa (2008). Leta 2015 je prejel nagrado zlati cepin za prvenstveni vzpon v severni steni Hagshuja (2014) z Luko Lindičem in Markom Prezljem ter z Lindičem na odpravi na Aljasko preplezal tri smeri v velikih aljaških stenah. Leta 2016 se je z Lindičem povzpel na Broad Peak in S vrh Gašerbruma IV, leto 2017 pa začel v Skalnem gorovju.

Srečno na odpravi!

Vir: PZS.si

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.