40 let nazaj so imeli podobne težave, kot jih imajo danes

Objavljeno: 22. December 2020 - 10:34
Komentarji: 0 komentarjev

Ob urejanju arhivov se včasih zgodi, da naletimo na podatke ali članke, ki jih nismo iskali, a nas vseeno pritegnejo iz tega ali onega razloga. Enako velja za članek v časopisu Delo (29.12.1980) o rednem letnem zboru alpinistov, ki so ga ob zaključku leta 1980 organizirali v dvorani Tabor v Ljubljani. Velik naslov ponosno opozarja na dejstvo, da je vzponov čedalje več. Vendar je vsebina pod člankom nekoliko manj spodbudna.

Avtorica Andrina Jager navaja, da so delegati že v samem začetku ugotovili, da nekatera društva, klubi ali odseki še niso poslali letnih poročil, zaradi česar je delo komisije za alpinizem težje, kot bi bilo sicer. Članek posebej pohvali aktivnost AO Matica, AO Idrija, AO Rašica, AO Tržič, AO Impol in AO Kamnik. Statistika tega leta navaja 605 aktivnih alpinistov od 1700 registriranih, ki so v letu 1980 skupno opravili 10.160 vzponov. Že takrat je alpinistične odseke pestilo pomanjkanje kadra, ki bi skrbel za razvoj in usposabljanje podmladka. Tako v tem letu v kar 13 od aktivnih 42 odsekih niso imeli alpinističnih inštruktorjev. Ponekod tovrstnih težav niso rešili še do danes. Glede na pomanjkanje časa, hiter ritem življenja in druge specifike sedanjega časa, bi to kmalu utegnila biti težava, ki bi lahko imela velike posledice. 

Tovrstni dokumenti so za zgodovinopisje izjemnega pomena. Letošnje poročilo Komisije za alpinizem bo, ko bo na voljo, zaključilo še eno pomembno obdobje slovenskega alpinizma in začelo novega. In Zgodovina slovenskega alpinizma bo bogatejša za naslednjih 15 let, ki še čakajo na zgodovinsko analizo – tudi v obliki posodobljene izdaje že obstoječih monografij …

Jure K. Čokl

 

Kategorija: 
Deli z ostalimi: 

Komentiranje in spletni bonton

Spoštovani uporabniki spletnega portala Friko.si, skupaj lahko naredimo naš in vaš Friko.si bolj prijazen. Ekipa Friko je vesela vaših odzivov in mnenj, saj smo prepričani, da lahko odprta debata pripomore k mnogim pozitivnim spremembam in razvoju portala.

Na naši spletni strani ne želimo omogočati anonimnih sovražnih govorov in žalitev, zato smo za komentiranje uvedli obvezno registracijo, ki jo lahko opravite tukaj. Pred oddajo komentarjev se morate najprej prijaviti.

Vabimo vas, da si tudi preberete pravila komentiranja.

Če ste naleteli na vsebino, ki se vam zdi nezakonita, jo lahko prijavite na Spletno oko. Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.